Nova studija objavljena u časopisu Evolution & Human Behaviour pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene. Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u viševekovnoj navici da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači pol.

Istraživači s britanskog unuverziteta u Sauthemptonu regrutovalo je 159 žena i 181 muškarca u više evropskih država i pokazala im fotografije osoba oba pola kako izvode hrabra dela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa. 

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – pogotovu onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima. 

Žene vojnici, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima i skazivale veliku hrabrost, muškarci nisu percipirali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled. 

Istraživači su naišli objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gde su muškarci kroz generacije navikli da budu jači i snažniji pol. 

Ova studija daje dokaze pretpostavci kako polne razlike u mešovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko poreklo, te da samo muškarci profitiraju od pokazivanja heroizma, pojasnio je Džost Leunisen, psiholog sa spomenutog unuverziteta i koautor studije. 

Izvor: zadovoljna

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori