Svi mi volimo da idemo u šoping, ali ni u čemu ne treba preterivati. Posebno kad se zna da kompulsivno kupovanje predstavlja znak ozbiljnog psihičkog problema.

Kompulsivna kupovina može da bude znak dubljeg psihičkog problema, upozorava nemačko društvo za psihosomatsku medicinu i medicinsku psihoterapiju (DGPM). Povremeni odlazak u nekontrolisanu kupovinu događa se mnogima, ali ako te epizode postanu prečeste i donose samo kratkotrajni osećaj zadovoljstva i potvrde onda mogu predstavljati znak psihičkog poremećaja.

Ljudi skloni čestim napadima kupovanja pokušavaju posle toga da sakriju i zaborave sve što su kupili zbog osećaja sramote i krivice, a u mnogim slučajevima nekontrolisano kupovanje javlja se u kombinaciji s drugim psihičkim poremećajima poput depresije. Pred napad kupovanja može se pojaviti epizoda depresije, stresa ili dosade, tvrde nemački psihoterapeuti.

Oni dodaju da pre nego što potraže stručnu pomoć, takve osobe su često već izložene finansijskim, pravnim problemima i problemima u društvu i zato im DGPM savetuje da potraže pomoć. Inače, kompulsivnost predstavlja težnju da se obave i ponavljaju određene radnje koje se doživljavaju kao unutrašnja prinuda uz prateće osećanje da subjektu preti navala anksioznosti ako tu radnju ne obavi.

U tipične kompulsivne radnje, između ostalih, spadaju ritualno pranje ruku, izvođenje nekih nepotrebnih operacija prilikom izlaska iz kuće ili dolaska u nju, prebrojavanje ili preskakanje ploča na putu… U psihoanalizi kompulsivnost se objašnjava kao povratak potisnutog u opsesivnim neurozama u kojima je ono što je potisnuto neudruživo sa svesnim delom ličnosti.

Telegraf.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori