Mnogi su pokušali da nađu recept za sreću, a dr Amit Sud sa ugledne američke klinike Majo tvrdi da je u tome i uspeo. Autor "Priručnika za sreću" osmislio je program koji traje deset nedelja i sastoji se od četiri koraka.

Prvi podrazumeva tehniku 5-3-2, koja usmerava mozak na pozitivnu stranu života, a istraživanja su pokazala da smo uglavnom fokusirani na negativna iskustva. Jednostavna promena perspektive učiniće nas srećnijim. Dr Sud priznaje da to nije tako lako, ali tehnika 5-3-2 ima uspeha. Dan počnite razmišljajući o pet ljudi, za koje ste zahvalni što su u vašem životu. Kad se sretnete sa članovima porodice, prva tri minuta tretirajte ih kao davno izgubljene prijatelje. Kad vidite poznanika, dve sekunde mu šaljite tihi pozdrav "Želim ti sve najbolje".

Drugi korak je emotivni razvoj kroz zahvalnost, saosećanje, prihvatanje i oproštaj. Pa, kada stvari krenu loše, razmišljajte o onome što je dobro. Postavite sebi pitanje: hoće li ovo biti važno i za pet godina? Ako je odgovor NE, onda nije vredno nerviranja. Život često shvatamo preozbiljno, upozorava američki stručnjak.

Treći korak programa je jačanje veze između uma i tela. To podrazumeva niz aktivnosti, od čitanja i slušanja muzike, do joge i meditacije. I četvrto, mada ne i najmanje važno, usvajaju se zdrave navike poput redovnog vežbanja i pravilne ishrane. Dr Sud tvrdi da ponavljanje ove rutine tokom deset nedelja dovodi do usvajanja novog načina razmišljanja.