5 saveta da konačno prestanete opsesivno da razmišljate.

Ako je odgovor na sva ova pitanja: "Da", vreme je da preduzmete potrebne mere i prestanete preterano da razmišljate:

Povećanje svesti 

Prvi korak ka promeni određenih navika i ponašanje jeste da postanete svesni istog. Morate da prepoznate obrasce ponašanja pre nego što ih promenite. 

Sledeći put kada uhvatite sebe u opsesivnom razmišljanju, recite: "Prestani."

Pokušajte s vizuelizacijom - zamislite kako uzimate određenu misao i stavljate je u kantu za đubre (i time je izbacujete iz uma).

Imenujte svoje strahove

Svaki put kada smo uhvaćeni u naizgled bezizlaznom krugu opsesivnosti, imamo unutrašnji strah da će se nešto loše desiti. Možda ste opsesivni da ćete napraviti grešku na poslu, imate nezavršenu konverzaciju s dečkom, svađu s najboljom drugaricom ili ne živite život koji ste zamislili.

Bilo šta da je razlog, pokušajte da imenujete svoj strah: "Ljuta sam na drugaricu zbog načina na koji se ponela prema meni." Kada identifikujete svoje strahove i brige, zapitajte se: "Koja je najgora stvar koja može da se dogodi? Da li mogu da se izborim s tim?" Odgovor će uglavnom biti "Da", a vi ćete shvatiti da sve možete da promenite i pobedite. 

Vežbajte svesnost

Svesnost je aktivno stanje, otvorene i usmerene pažnje na vaše sadašnje iskustvo. Trošimo mnogo vremena na razmatranje prošlih grešaka i brige oko budućnosti da se malo koncentrišemo na sada i ovde.

Sledeći put kada budete ručali, pokušajte da se ne obazirete na poslovne mejlove, koji vam stižu. Umesto toga, fokusirajte se na ono što čujete, vidite, osećate, čujete. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na sadašnji momenat.

Prihvatanje

Stanite na trenutak i razmislite o izvoru vaše anksioznosti. Dajte sve od sebe da prihvatite sadašnju situaciju. Znamo da može da bude opasno, ali takođe znamo da se bol i patnja pogoršavaju u zavisnosti od toga kako razmišljamo o trenutnoj situaciji.Prestanite da želite da stvari budu drugačije.

Kada uhvatite sebe da preterano razmišljate o prošlosti ili brinete zbog budućnosti, zapitajte se :"Da li mogu nešto da učinim u vezi sa ovim sada?" Ako je odgovor "Ne", dajte sve od sebe da to i prihvatite. Predahnite i uradite nešto što će vas oraspoložiti.

Ako je odgovor "Da", razmislite šta tačno možete da uradite.

Zakažite "Vreme za brigu"

Ne možete uveče da zaspite zato što razmišljate o svim mogućim brigama i strahovima? To može da bude iscrpljujuće i da dovede do anksioznosti.

Stoga odredite vreme u toku dana kada ćete da brinete i zapišite na parčetu papira sve što vam muči. Noću kada ne možete da zaspite, recite sebi: "Ništa ne mogu sada da rešim, vreme je za spavanje. O ovome ću misliti sutra."

Izvor: Cosmopolitan.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori