Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između osećanja i misli sa procesima u vašem telu. Naučnici su ustanovili da sreća, optimizam i usredsređenost mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetes tipa 2 i infekcija respiratornog sistema. S druge strane, depresija može da poveća rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Um i osećaji definitivno igraju ulogu u održavanju zdravlja organizma. Kada bolje shvatimo na koji način ono što osećamo i mislimo utiče na zdravlje, tada ćemo definitivno moći preduzeti korake koji će nam pomoći u održavanju zdravlja organizma. Primarni osećaji, kao što je strah, mogu uticati na hormonalnu ravnotežu u telu. Isto tako, sve što osećamo i mislimo direktno utiče na rad svake telesne ćelije.

Svi delovi našeg tela su u interakciji i rade zajedno. Ako ignorišemo ulogu osećaja i misli, zapravo ignorišemo način na koji naše telo funkcioniše.

Možete li se setiti prvog razgovora za posao? Ili prvog spoja? Sećate li se kako ste se osećali? Možda ste se pojačano znojili, možda ste osećali napetost u mišićima vrata i leđa ili ste pak počeli pričati nesuvislo.

Emocije definitivno utiču na fizičko zdravlje. Strah, na primer, podstiče brži rad srca. Kada su u pitanju usamljenost, depresija ili tuga, one takođe imaju uticaj na fizičko zdravlje. No, taj uticaj nije toliko očigledan kao što je uticaj primarnih i intenzivnijih emocija.

Razumevanje povezanosti uma i tela vam može pomoći u prepoznavanju potisnutih emocija i načina na koji one utiču na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da je potiskivanje emocija nešto najgore što možete napraviti za svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Kako na telo utiče razdražljivost?

Kada osećate razdražljivost, verovatno ćete početi osjećati neke simptome. Istraživanja su pokazala da različiti ljudi osećaju simptome na različitim mestima. Najčešći simptomi su napetost mišića na području želudca i ramena, i brzo i plitko disanje.

Kako na telo utiče zabrinutost?

Kada ste oko nečega zabrinuti, simptome ćete početi osjećati vrlo brzo, zavisno o tome koliko jako ste zabrinuti. Koje fizičke simptome osećate? Bolove u želudcu? Grčeve u mišićima? Umor, natečenost i bolove u nogama?

Kako na telo utiče kada je neko ljut na vas?

Kada je neko na vas ljut, što se događa s vašim srcem i vašom glavom? Šta radite sa tim ljutim osećajima koji su usmereni prema vama? Postajete li i vi ljuti? Jeste li počeli da osećaju glavobolju zbog potisnute ljutnje? Jeste li počeli otežano gutati, osećati bolove u grlu ili probavne tegobe?

Kako na telo utiču uspomene?

Kada se prisećate uspomena, što osećate? Toplinu i opuštenost ili pak pojačano znojenje i anksioznost? Posebnu pažnju posvetite svom telu kada uspomene nisu pozitivne. Dok se svega prisećate, obratite pažnju na mesto gde su se počele odvijati reakcije, kao što je napetost i nervoza.

Izvor: centarzdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori