Svesna je da telo s vremenom slabi, ali tvrdi da zbog toga treba da se bori kao luda i da je to bitka koja nema kraja.

Amerikanka Filis Sjuz postala je inspiracija ženama širom sveta zbog svog načina života. Naime, Filis ima 95 godina i piše svoju prvu knjigu "20 saveta kako da promenite život". Ističe kako nikada u životu nije žurila pa je tako sa 50 godina pokrenula svoj posao, sa 75 godina letela je trapezom, sa 85 godina otišla je na prvi čas joge, a prvi put je skočila padobranom kada je imala 90 godina. Neverovatno, zar ne?

Ova impresivna žena kaže kako želi da bude inspiracija svim ljudima nezavisno od godina koji se bore sa zdravljem. Priznaje kako i sama ima zdravstvenih problema, ali je to ne sputava da radi stvari koje želi u životu. Glavni cilj joj je da se oseća dobro i da bude u savršenoj formi bez obzira na to što ima bolove u ramenima i stopalima, povređen joj je meniskus i pukao joj je i jedan biceps. Svesna je da telo s vremenom slabi, ali tvrdi da zbog toga treba da se bori kao luda i da je to bitka koja nema kraja.

Svoj dugi život Filis delimično može da zahvali i genima. Njena sestra nedavno je proslavila 100. rođendan, a majka joj je doživela 94 godine. Ipak, uprkos tome ona veruje da je ključ dugovečnosti i trajnog zdravlja u tome da ostane aktivna, otvorena i bez straha od učenja novih stvari.

Filis je bivša plesačica, a baletom je počela da se baviti kada je imala 14 godina. Priznaje kako je već tada znala da će se plesom baviti ceo život. Nikada nije imala više od 45 kilograma, a priznaje da može da jede šta god poželi. Što se tiče njene ishrane, kaže kako jede sve, ali da je tajna u količini, odnosno porcijama.

Ova 95-godišnjakinja vežba jogu svako jutro sat vremena, a osim toga pleše i tango. "Znala sam da ne mogu da bude dobra u tangu ako ne budem dovoljno dobra u jogi. Trebala mi je ravnoteža pa su joga i tango sklopili brak," kaže Filis.

"To je moja filozofija. Živeti sedelačkim načinom života je strašno, zato se pokreni. Pleši, hodaj, bilo što, samo se kreći. Nakon toga, treba da znaš kako da se nosiš s izazovima jer ih je jako puno. Prihvati ih, odgovori na njih i nauči nešto svaki dan - novi jezik ili muzički instrument... Ja sam veoma motivisana i ne odustajem. Bez obzira na to koliko je teško, znam da ću uspeti," kaže Filis.

(stil)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori