Dobar izgled može da te odvede daleko u životu, ali psiholozi kažu da lepe osobe prolaze kroz mnoge grozne zamke.

“Da li je lepota dar kojem treba da budemo zahvalni ili je ponekad bolje biti samo običan?”, pitanje je na koje odgovaraju psiholozi za BBC. 

“Kada pogledamo lepu osobu, odmah pomislimo kako je dobio dar, a niko ne razmisli o tome koliko je takvim osoba nekada teže u životu”, kaže Liza Slateri Voker, psiholog. 

“U studijama koje smo sprovele došle smo do zaključka da su lepe osobe često gledane drugim očima od samih profesora. Ali na pogrešan način. Na način da su te osobe, uglavnom žene, zapravo manje pametne od drugih. Samim tim su im davali manje ocene”, kaže psiholog Tonja Fervert koja je sa koleginicom Lizom Sloteri Voker, radila ovo istraživanje. 

Recimo, pri traženju posla, vaše lice može da vam otvori mnoga vrata više koja se možda ne otvaraju ostalima tako lako. Ako uzmemo sa te strane, studije pokazuju da lepi ljudi uglavnom zarađuju više para nego oni manje lepi. 

“Kada vide lepo lice, prijatno lice, poslodavci će pre dati posao toj osobi, pogotovu ako je u pitanju rad sa ljudima”, kaže Voker. 

Ali opet, sa druge strane, neredak je slučaj da žene koje dobro izgledaju, na poslu posmatraju seksistički i samim tim im teško daju pozicije na višim nivoima. Pogotovu ako dođe do ljubomore, uglavnom od strane druge žene na tom istom poslu. 

“Mnogi bi onda bili u stanju da kažu, ona je došla na to mesto jer dobro izgleda ili jer je uradila nešto da dođe do tog mesta”, navode psiholozi. 

Osim u školama, fakultetima i ostalima obrazovnim ustanovama, kao i u raznim firmama, Liza i Tonja su sprovele istraživanje i u bolnicama I došle do neverovatnog zaključka. 

“Ispostavilo se da čak i neki doktori vode manje brige o lepim pacijentima”, kažu one.

Izvor: Super žena

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori