Decembar je mnogima omiljeni mesec u godini, a kada se Božićni duh poklopi sa lepotom arhitekture, mirisom cimeta i kuvanog vina kao i magičnim dekoracijama ulica, jasno nam je i zašto!

Mnogi gradovi Evrope shvatili su da su Božićni sajmovi sjajan izvor zarade pa ulažu mnogo kako bi privukli turiste i zadovoljili građane paljenjem šarenih lampica i dekoracijama ulica.

Beču su do pre dvadesetak godina sajmovi bili u svakom kvartu (Bezirku) u jednoj ulici. Tada su gradski vizionari odlučili da od toga naprave dobar posao za grad. Prvo je bio organizovan ispred gradske opštinei time postao simbol svih božićnih sajmova. Sledećih par godina širi se na više gradskih lokacija. Danas je najvažnija atrakcija Austrije prema broju noćenja i poseta.

Običaj sajmova u decembru potiče iz zemalja nemačkog govornog područjaNemačke, Austrije, Švajcarske i pokrajine Alsace u Francuskoj.

Najstariji sajam za koji se zna održan je u Beču 1294. godine (Christkindlmarkt, Marche de Noel, Weinachtsmarkt).

Sajam je bio mesto na kojem se prodaju domaći proizvodi iz sela koja se nalaze u blizini gradova. Uglavnom hrana, vino i ukrasne rukotvorine vezane za Božićne praznike. 

Donosimo listu najlepših i najpopularnijih Božićnih sajmova u Evropi:

BEČ, Austrija

Najveći i najlepši sajam koji se održava na više lokacija po gradu. Kopiraju ga svi koji bi hteli da postingnu takve rezultate, ali ne znaju jednu bitnu činjenicu. Naime, grad ne troši na dekoraciju. U svakoj ulici trećinu plaćaju prodavnice, trećinu gospodarska komora i samo jednu trećinu ulaže sam grad. Najlepši sajmovi su kod Rathausa i Peterskirche, alternativni u MQ, a najlepša kulisa kod dvorca Schönbrunn.

NUREMBERG, Nemačka

Kažu da su neki štandovi stari više od stotinu godina. Sajam je zadržao tradiciju prodaje rukotvorina i čini se da se uspešno bori protiv najezde jeftine robe s dalekog istoka. Za mnoge je najlepši od svih sajmova u Evropi. Možda jedini pravi sajam koji je zadržao tradiciju.

STRASBURG, Francuska

Već davno ovaj grad se proglasio “Glavnim gradom sajmova”. Stari centar grada (UNESCO baština) lepo uređen i šaren izgleda još bolje u vreme Božićnih praznika. Na najvećem trgu Place Kleiber se podiže ogromna jelka. Ne treba zaboraviti ni 60 km udaljen gradić Colmarkoji se smatra najljepšim sajmom u malim gradovima.

PRAG, Češka

Na trgovima starog grada kuvano vino i pivo teku u potocimaVenceslavov trg zna da bude toliko pun vikendima da je teško kroz njega proći, ali atmosfera je savršena i zato svi vole da dođu u Prag u ovo doba godine. Velika jelka se nalazi kod crkve svetog Nikole, a odmah pored se nalazi i zološki vrt.

MINHEN, Nemačka

Velika jelka na Marienplatzu je okružena brojnim lepo uređenim štandovima. Veseli Bavarci i njihovi gosti vole ovaj deo godine što se i vidi svake večeri. U kratkim kožnim pantalonama i dokolenicama, mnogi traže put kroz štandove prema kući ili možda novoj krigli piva. Definitivno jedan od najzabavnijih sajmova.

BUDIMPEŠTA, Mađarska

Najbolji provod vas očekuje kod Basilike. Dobra i jeftina hrana kao i odlična mađarska vina su tu da niko ne ostane gladan ili žedan. Klizalište je tu za decu i odrasle, kao i prelepi Božićni voz.

Ovo su najveći i najpoznatiji  sajmovi u vreme Božićnih praznika u Evropi, ali to ne znači da nema i mnogo drugih u manjim gradovima. Za ovima ne zaostaju puno Salcburg, Grac, Dresden, Berlin, Bolonja, Cirih, Zagreb i drugi.

(stil)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori