Da li i vi želite da krenete na put ka jednostavnijem životu? Kad otvorimo oči i pođemo kuda nas srce vodi, shvatamo da najpre treba da se oslobodimo tolikih nepotrebnih stvari u raznim delovima života...

Sa ovakvom inspiracijom krenula je na svoj duhovni "godišnji odmori" Džodi Hebard, napustivši uspešnu karijeru u biznis menadžmentu i postala sertifikovani life coach.

U prvom trenutku, kaže Džodi, nismo ni spremni da prihvatimo činjenicu da smo opterećeni sa toliko stvari koje nam, zapravo, ničemu ne služe. Međutim, to je istovremeno i otrežnjujuće otkriće - kad shvatimo da smo mi i samo mi i niko osim nas glavni kreator svog života, tada shvatimo i koliko smo u stanju da ga komplikujemo. Zašto? Obično zato što se u sve umeša naš ego.

Kada shvatimo da se prava jednostavnost krije u poštovanju stvari onakvih kakvi jesu, možemo i da primenimo Džodine savete i radikalno pojednostavimo svoj život.

1. Procenite svoje veze, a naročito one koje vas iscrpljuju.

Upitajte sebe - kako se osećate kad ste s tim ljudima?Da li vas oni ohrabre, oraspolože ili vam izvlače energiju i posle susreta s njima se ne osećate prijatno?
Kad pokušavate da pojednostavite svoj život, važno je vaši prijatelji i ostali članovi vaše "mreže" to znaju i pokušaju da vam pomognu. A u takvom životu nema mesta za one koji vam oduzimaju energiju. Pojednostavite svoj društveni život i okrićete da odnosi s ljudima i treba i mogu i da vam prijaju, a ne da vam donose dodatni stres.

2. Isključite se - potpuno - barem jedan sat dnevno (najmanje).

To znači: bez telefona, bez mejla, bez tableta. Bez ičega što će vam odvlačiti pažnju. Ne može se dovoljno naglasiti koliko tehnologija utiče kako na nas i naša tela, toliko i na društvo u celini. Uprkos tome, stalno treba da nas podsećaju na potrebu za "digitalnim detoksom."

Zašto je važan digitalni detoks

Za većinu nas važi pravilo - prvo ujutru proverimo mejl, a poslednje što uveče učinimo je da - proverimo mejl. Vreme je da se diskonektujemo da bismo mogli da se konektujemo ponovo sa svojim telom, sa sobom. Digitalni detoks možete da sporovodite sami, ali i sa prijateljima pod uslovom da se svi obavežete da ćete isključiti elektronske uređaje i uživati u potpunosti u onome što se dešava oko vas, i to bez filtera koji nam pruža Instagram.

3. Pročistite svaki delić svog doma.

Nije ovde samo reč o fizičkom čišćenju već i o metaforičnom čišćenju. Napravite inventar u kući, izbacite sve ono što vam nije neophodno ili što ne doprinosi vašoj udobnosti, čistoći, inspiraciji i sreći. Ako imate u kući predmete koji vas rastužuju ili obeshrabruju, vreme je da ih izbacite. Vaš dom je vaše utočište i tako ga treba i tretirati.

4. Utišajte se. Istinski se utišajte.

Mnogi imaju otpor prema reči "meditacija". Međutim, spisak medicinski dokazanih koristi u tome što prosto "sedite" i "budete prisutni" sve je duži. Mnogi osećaju otpor i kad počnu da meditiraju. Um jednostavno neće da se umiri. Bole vas leđa, misli samo nadiru, neprekidno, čak i agresivno. Osećate kako vam to zaista ne ide i kako treba da odustanete. A baš su to misli koje pokazuju koliko treba da meditirate. Kroz praksu, shvatićete koliko je jednostavno premda ne i lako.

5. Pocepajte spisak "šta treba da uradim" i napravite spisak "šta želim da uradim".

Mnogi se danas oslanjaju na spiskove. Danju obavljaju stavke sa spiska a noću ih progone one koje nisu uspeli da obave. Upitajte se - zašto vam je potrebno da se osećate progonjeni obavezama? To ne znači da možemo da zaboravimo sve ono što zaista mora da se završi. Međutim, najčešće je moguće zaista ukloniti iz svog života ono što u nama izaziva ogromnu anksioznost. Umesto toga, obraćajte više pažnje na ono što vam raduje srce, ono što vam se čini da uopšte ne traži bilo kakav napor. To je zato što takve stvari činite spontano i s ljubavlju. A upravo to je spisak koji vam treba!

Izvor: lovesensa.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori