Usvojite ove strategije i krenite odlučnim korakom ka životu kakav želite…

Zarada lepšeg pola na globalnom planu porasla je za skoro 30 odsto u poslednje tri decenije, a stručnjaci veruju da će do 2018. godine žene kontrolisati polovinu bogatstva u Americi. Iako je kod nas situacija prilično drugačija i može se činiti da je nemoguće doći dobre pozicije i plate, pojedine dame u time ipak uspevaju. Jer postoji nekoliko ključnih karakteristika svih uspešnih žena koje su same zaradile svoj novac, bez obzira na kom delu planete žive.

U razgovorima sa stotinama žena koje su svojim radom postale milionerke, stručnjaci su izdvojili 4 ključne strategije kojih se gotovo sve pridržavaju. Pa, koji god da je vaš odnos prema novcu i bilo da maštate o palati i jahti, ili jednostavno želite da živite malo udobnije, predlažemo da usvojite ove smernice koje će vam pomoći da izgradite bolju karijeru i dođete do života kakav želite.

Nastavite da čitate!

Bogate dame imaju viziju

Ako imate jasan cilj, lakše ćete stići do njega, ali da biste uspešno prebrodili teška vremena potrebna vam je vizija – detaljna slika rezultata koje želite da postignete svojim vrednim radom. Vizija vas podseća na svrhu vaših ciljeva, kaže Ričard Šeridan, autor knjige Joy, Inc. „Odaberite jedan dan, nekoliko godina u budućnosti i zamislite kako će izgledati vaš uspeh i vaš celokupni život, sve do najsitnijeg detalja. Zapišite to.“

(Formula za uspeh: Kako da budete zaista srećni)

U svoju viziju uključite stavke poput koliko vremena ćete provoditi sa porodicom, sa kakvim ljudima ćete raditi i na kakvom poslu, u kakvom ćete stanu živeti, koje ćete vino piti… Kada se nađete pred teškom odlukom, ili ste vam naiđe krizni period, setite se svoje vizije i razmislite koliko ste joj se približili. Onda uradite potrebne korake koji će vas vratiti na pravi put ka vašem cilju.

Uspešne cice planiraju blisku budućnost

Opšta vizija je jedno, ali kreiranje plana korak po korak za narednih trideset godina vaše karijere može biti prilično nezgodno i iznad svega nekorisno. „Prvi put kada se desi nešto što niste isplanirali, moraćete da uradite reviziju celog plana“, kaže Leonard Šlezinger, autor knjige Just Start.

Umesto toga, fokusirajte se na kraće periode i manje korake koji će vas malo približiti ostvarenju sna; to može biti otplata studentskog kredita, upisivanje kursa za mlade preduzetnike, ili pregovaranje oko povišice na poslu. Važno je da su pitanju manji i realniji planovi, koji će vam podići samopouzdanje i odvesti vas do sledećeg koraka na vešem putu. „Da biste zadržali fokus, razmislite o tome šta možete da uradite za sebe u narednih 30 dana“, kaže internacionalni biznis coach Ejmi Eplbaum.

One imaju zlatnu mrežu kontakata

Uložite u ono što je najvrednije: vaša mreža. Snažne veze i kontakti su naročito važni za žene, koje imaju manje prilika da dospeju do ključnih menadžerskih pozicija. Osim toga, istraživanja su pokazala sa 73 odsto preduzetnika duguje svoj uspeh dobro razvijenoj mreži kontakata.

(3 osobine koje garantuju uspeh na poslu)

U svoju mrežu poslovnih poznanstava trebalo bi da uključite osobu koja bi mogla da vam bude mentor, nekoga ko bi delovao kao savetnik i motivator i ko bi vas izbacio iz vaše zone komfora, što je neophodno za napredovanje, kao i ljude i iz različitih oblasti sa kojima imate dodira u okviru svog posla. Napravite listu od 10 osoba sa kojima ste sarađivali i pokušajte da izgradite bliskiji odnos sa njima, bilo tako što ćete ih na poslu zamoliti da vas posavetuju u vezi sa nekim zadatkom, ili tako što ćete im predložiti kafu posle radnog vremena. Imajte na umu da se najsnažnije veze grade spontano, među ljudima koji zaista imaju nešto zajedničko, pa nemojte navaljivati i biti napadni, već pustite da se odnos razvija polagano.

Umeju da pobede strah

Bilo da menjate firmu ili započinjete svoj posao, uvek postoji strah da ćete doneti pogrešnu odluku. Ali morate napraviti te teške korake. Istina je da svakom uspehu prethodi neka greška. Jedini način da pobedite strah je da jednostavno krenete napred – počnite, pogrešite, nastavite dalje, naučite iz svojih grešaka i uspeh će na kraju doći!

Izvor: Cosmopolitan.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori