ZABRINUTI ste, tužni, nervozni? Zagrlite nekoga i biće vam odmah bolje, savetuju stručnjaci. Osim što ublažava stres, "terapija grljenjem" ima čudesnu moć: pozitivno utiče na opšte psihofizičko stanje organizma, sprečava depresiju, ubrzava oporavak, podstiče samopouzdanje, smanjuje anksioznost, poboljšava memoriju...

I to nije sve. Ovaj gest bliskosti i podrške stimuliše lučenje endorfina, oksitocina i dopamina, hormona dobrog raspoloženja i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem jer smanjuje arterijski pritisak i srčani ritam. Osim toga, grljenje deluje smirujuće, a stidljivim i zatvorenim osobama u trenucima krize pomaže da se otvore i oslobode negativnih emocija.

Stručnjaci tvrde da razmena zagrljaja kod odraslih jača samopoštovanje i intelektualne sposobnosti, dok kod dece stimuliše govor i pozitivno utiče na razvoj inteligencije. Dodajmo na kraju preporuke američkog psihoterapeuta Virdžinije Satir: "Da bismo preživeli, potrebno nam je četiri zagrljaja dnevno, osam - da ostanemo zdravi, a 12 da napredujemo".