Stres u naš život unose mnogi faktori, doslovno živimo u svetu gde je stres neizbežan. Ali umesto da čekamo da on dođe do nepodnošljivog nivoa moramo se naučiti s njim nositi.

1- Biljni pripravci

Naravno, postoje tablete za sve, ali pre nego posegnete za njima pomoć potražite u hrani i čajevima koji imaju opuštajuće delovanje. Odoljen (valeriana), gospina trava, lipa, kamilica, matičnjak samo su neki od čajeva za koje se veruje da smanjuju anksioznost. Takođe, jabuka s korom dobro deluje na jačanje živaca, a time na bolje podnošenje stresnih situacija.

2- Više spavajte

U našem vremenu nekako se uvrežila teorija kako je san gubitak vremena. Ipak, ako ne spavate dovoljno budne sate nećete moći efikasno iskoristiti. Ključ je u sleđenju signala svoga tela. Istraživanja kažu kako je sve manje od 6 sati premalo, dok se ne preporučuje ni spavanje duže od 10 h. Trebali biste se pronaći negde između, zavisno o potrebama vašeg tela.

3- Smanjite unos kofeina

Ako ste zavisnik o kafi ovo može biti zaista teško, ali ako se ne možete potpuno odreći kofeina bar smanjite.

4- Odvojite više vremena za sebe

Nije sebično odvojiti vreme za sebe. Bilo da je to pola sata na kraju napornog dana ili vikend, morate imati slobodnog vremena kako biste radili stvari koje vam ne donose nikakvu korist, a koje volite. To može biti čitanje knjige, igranje s psom, bavljenje vrtom, cvećem ili bilo šta drugo.

Izvor: haber.ba

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori