Potrošači imaju pravo da znaju šta jedu, a efikasan sistem za brzo uzbunjivanje u slučaju pojave nebezbednih namirnica smanjio bi mogućnost širenja glasina kakva je bila ona o otrovnom limunu koja se proširila krajem prošle nedelje.

"Da li je limun koji se trenutno nalazi na teritoriji Srbije otrovan, ili ne, moraće da istraži Ministarstvo poljoprivrede, koje prethodna dva dana, dok ova glasina potresa javnost - ćuti. Šta je sa ostalim namirnicama, kako iz uvoza, tako i iz domaće proizvodnje, takođe će jednom morati da dođe na red, jer potrošači imaju pravo da znaju šta jedu," navodi Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) u svom saopštenju od 3. novembra 2014. godine.

Njihovo saopštenje prenosimo u potpunosti.

"Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor ili saopštenje, a ni instrumente da hitno reaguje na ovakve glasine, Srbija će biti i ostati plodno tle za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezednosti hrane. Godinama, dosledno, niko od nadležnih ne radi svoj deo posla. Ne postoji savet za bezbednost proizvoda koji bi se bavio procenom rizika, koji bi analizirao i upravljao rizikom. Ne postoji čak ni neformalna grupa u okviru Ministarstva poljoprivrede koja bi se time bavila. Vi tamo nemate ni čoveka kojem biste mogli da se obratite na temu bezbednosti hrane u vanrednim situacijama!

Sve ovo širom otvara vrata za spekulacije, ali i za mito i korupciju u oblasti bezbednosti hrane, bilo da je iz uvoza, bilo da je domaće proizvodnje.

S druge strane, mediji su preneli potpuno neproverenu glasinu da je limun otrovan, ne dajući potrošačima nijednu drugu informaciju o mogućem uzročniku i posledicama trovanja, ili karakteristikama fungicida.

Budući da je glasina potekla iz Hrvatske i tamošnjeg udruženja za zaštitu potrošača, podsećamo potrošače da u Eropskoj uniji, kojoj i Hrvatska pripada, radi perfektno usavršen sistem za brzo uzbunjivanje svih članica, RASFF, i da sva hrana koja ulazi u EU podleže proverama, a kasnije sledi i brza reakcija ukoliko se utvrdi da je hrana nebezbedna. Takva se ili povlači sa tržišta, ili odbija već na granici, ili se samo stavlja pod pojačan nadžor ukoliko je neka nepravilnost minorna.

Proverom na ovom sistemu, utvrdili smo da pominjana Turska kao proizvođač zloglasnog limuna nije imala problema sa ostacima fungicida na voću još od aprila meseca ove godine. Jedina akcija odbijanja na granici kontigentna limuna koji dolazi i Argentnine, dogodila se u oktobru, a reč je o limunu koji je iz Argentine u EU trebalo da uđe preko Grčke i koji je vraćen proizvođaču.

Naravno, izvrtanje činjenica o naglom pojeftinjenju limuna takođe nije pomogla da se javnosti pruži prava slika. Potrošači veoma dobro znaju da je cena limuna vraćena na normalnu cenu nakon što je pre mesec dana došlo do naglog poskupljenja, čiji uzroci leže u zastoju uvoza i manjoj ponudi, tako da nije došlo do naglog pojeftinjenja, koje treba da sugeriše neku nepravilnost, već do povrata cene na staru, tržišnu."

Šta je imazalil i zašto se koristi

Imazalil je jedan od fungicida koji se koristi u naknadnom tretmanu citrusa i ostalog južnog voća, da ne bi došlo do truljenja i razvoja gljivica tokom, obično, dugog transporta do potrošača. Nalazi se na spisku dozvoljenih fungicida, iako mu je potvrđena toksičnost i smatra se da je kancerogen, ukoliko bi se čovek njemu izlagao direktno i duže vreme.

Zbog ovog i drugih fungicida, potrošačima se već godinama preporučuje da ne jedu koru limuna ili narandže. Količine imazalila koje se koriste, jasno su ograničene i definisane, tako da ne ugrožavaju potrošača.

Izvor: Nacionalna organizacija potrošača Srbije

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori