Pročitajte šta vas tokom naredne godine čeka na poslu, u ljubavi, hoćete li se slagati sa ukućanima, kako će vas služiti zdravlje i da li da investirate.

OVAN

Ova godina je na neki način početak novog životnog ciklusa, a svaki novi ciklus nudi mogućnosti preporoda, naročito na polju ljubavi i dece, zatim obrazovanja, rešavanja zakonskih i administrativnih pitanja, promena mesta življenja, putovanja i odlazaka u inostranstvo. Očekujte u ovoj godini ličnu i maksimalnu korist od prilika koje će vam se ukazivati na navedenim poljima. Promene koje će se dešavati tokom ove godine će postaviti mnogima i osnovu za ostatak života. Trasiraćete čvrst put za budućnost i mnoga vaša nadanja će se ispuniti. Ključni period će biti sam početak godine, ali ni tok leta i jeseni neće menjati ritam.

Ovakva dešavanja, koja su u rangu sudbinskih, zahtevaće od vas određene promene ličnih stavova i vrednosti do kojih još uvek čvrsto držite. Moraćete često, a sa naglaskom na letnjem periodu, da se suočavate sa samim sobom i preispitujete koje su to stvarno vaše želje, potrebe, ciljevi i ambicije. Sopstvena obnova može biti veoma teška, pa očekujte jaku uznemirenost i osećaj kao da je vaš život negde izgubio smisao, i čak i da vam je egzistencija ugrožena. Tokom prvih i poslednjih četiri meseca godine, osećaćete se na momente usporenim i depresivnim, ali sve to će poslužiti kao okidač i pokrenuti želju za promenom. Moguće je da ulogu okidača odigraju i okolnosti koje su potpuno izvan vaše neposredne kontrole a ipak direktno utiču na vaš život, kao što su izvesna šira društvena dešavanja, nemogućnost zaposlenja, potresi u brakovima i odnosima, loša dešavanja u porodici. Ali šta god da inicira promenu, vi ćete morati da se suočite sa tim i to će biti konflikt između snažnih postojećih modela navika, ponašanja, životnog stila i neizbežnih promena koje će se desiti. Nekada ćete i sami zbog te bure koja se dešava u vama uznemirujuće delovati na okolinu. 

Ako ste u braku ili vezi najbolje je sve unutrašnje konflikte i pritiske podeliti sa partnerom ili porodicom i tako postići željeni cilj, jer će oni podržati vaše želje i porive. Mnogi će stupiti u potpuno nezavisne akcije koje će ih osloboditi pritisaka i tenzije, ali time donekle rizikuju da naruše odnose i da ih partner počne posmatrati kao nabusite i samožive. Oni koji nemaju partnera sasvim izvesno će ga u toku ove godine steći i oformiti porodicu. 
Način na koji možete najviše da profitirate je da krenete u nove ideje i u potpuno nove izazove, ili u obnovu postojećeg. Potrebno je da znate da će energije koje imaju u startu destruktivne momente biti transformisane u pozitivne i da će vas dovesti do uspeha i ostvarenja ciljeva koje ste postavili pred sebe. 
Druga stvar koju morate znati je da, ako pred sebe postavite jasan i konkretan cilj, pred vama će se stvoriti određena vrata koja je potrebno samo otvoriti i proći dalje. Tada će vaš život imati potpuno drugačiji izgled i potpuno nove dimenzije. Pratite sopstveni put kuda god on da vodi, ali nijednog trenutka, ma koliko nezavistan bio vaš stav, ne zaboravljajte da je nužno da živite u dobrim odnosima sa drugima i da nikad ne postanete preterano egocentrični. 

BIK


Ma koliko na momente bila teška ova godina, sa naglaskom na finansije, ne zaboravite da je teža ostala iza vas. Godina pred vama bi mogla da se nazove godinom postepene afirmacije vaših potencijala i angažovanja u društvu. Prva polovina godine, do kraja avgusta, biće obeležena sređivanjem celokupne situacije, jer vas je prethodni, na momente težak period doveo do te tačke. Impuls koji je potreban da biste se aktivirali i bili podstaknuti na promene kao da je uspavan i vi tokom prve polovine godine nastavljate kursom koji ste ustanovili tokom prethodne godine. Razmatrate rezultate, preispitujete se koliko ste bili uspešni ili neuspešni, pokušavajući da otkrijete smisao i svrhu, izvlačeći zaključke i analizirajući lekcije koje su u proteklom periodu proistekle iz Saturnovog upliva. 
Ipak, i pre avgusta, u jednom momentu tokom marta i aprila, doći će do preorijentacije i do mogućeg izlaska iz letargije. Događaj koji sleduje u martu i aprilu, a odnosiće se na partnerske odnose najpre, ali i moguć izuzetno dobar poslovni ugovor, ili rešenje u smislu zakona, i naročito na proširivanje porodice, kako u smislu imovine tako i u smislu potomstva, daće potreban impuls koji će vas povesti u novom pravcu. Donećete svakako jednu važnu odluku i krenuti u stvaranje. A jednom kada osetite, bilo da se radi o početku proleća ili kraju leta, da ste doneli svoje zaključke i dali ocenu vrednosti svojih lekcija, tada više nećete da gubite vreme vraćajući se u prošlost, niti gledajući unazad. Zato se pripremite da dobijete energiju koja će verovatno biti inicijalno prisutna (ili skrivena), unutar nekog iskustva koje će vam se desiti sasvim neočekivano. E to iskustvo će nositi seme novog ciklusa kojim ćete sigurno biti jako uslovljeni. Na neki način period do kraja aprila ili period do avgusta je kao period trudnoće, nakon čega ćete se ponovo roditi, a kao takav celokupan period, pa i godina, nudi nove mogućnosti za vaš rast i napredak. Kada sam već spomenuo trudnoću, mnogima će upravo i takav događaj biti momenat preorijentacije. Kako god, moraćete da budete spremni da prođete kroz promene, jer se otpor njima, ako je uopšte moguć, neće pokazati od bilo kakve koristi. 
Imajte uvek na umu da su promene, u osnovi, zamišljene kao pozitivne i korisne. Osećaćete i nelagodnost i nezadovoljstvo često u nekim aspektima života, po svoj prilici na finansijskom planu, ali tu je i indikacija da takva stanja mogu biti prevaziđena. Mogu biti napravljena poboljšanja koja obogaćuju život i omogućavaju da se u njemu uživa što je više moguće. Takve situacije su realne krajem aprila i od kraja avgusta do kraja godine, kao jedan period naglog i vrlo vidnog poboljšanja na svim poljima. 
U svakom slučaju, i ma kako na momente izgledalo napeto, vaš cilj treba da bude uvažavanje bogatstva raznovrsnosti i punoće života. Kroz ovu godinu shvatićete da nijedan nivo uspeha nije konačan, već predstavlja samo jedan korak napred, kao da ni izgledni neuspeh takođe nije konačan, već samo korak do budućeg uspeha. Na sreću, život u suštini nije ograničen, ukoliko vi sami ne ograničavate sebe, već uvek nudi mogućnost da se iskusi i uživa u životu ispunjenom većim obiljem. Ključ je u ličnom izboru.

BLIZANCI

Vi imate prirodni afinitet da komunicirate, da se puno krećete i da ste orijentisani ka društvu. Volite na neki način i da transparentno prikazujete sebe i svoja ostvarenja i naročito svoju kreativnost. Tokom ove godine, bez obzira na dobar upliv Jupitera koji će pojačavati vaš prodor ka javnosti i javnom životu i omogućavati vam sasvim izvesne uspehe tokom prve polovine godine, pod uticajem Saturna iz znaka Strelca osetićete jaku sklonost da istražite i osetite i manje poznate aspekte ljudske egzistencije. Potraga za nečim novim će biti konstantno prisutna, ali će i delovati mnogo manje uznemirujuća nego što je to bilo u proteklom periodu. Ovakve postavke planeta mogu vas poslovno obezbediti na duže staze i to vezujući za preduzeće ili kolektiv koji ima trajnije, stabilnije i mirnije poslovanje. 
Takođe je sasvim izvesno i da ćete se odlučiti za partnerske odnose, kako u smislu posla, tako i u smeru da uđete u bračni odnos. Na neki način ovo je godina ubiranja plodova prethodnih napora, a ti plodovi, količina i kvalitet istih, mnogo će zavisiti od vašeg zalaganja i uspeha uloženog i ostvarenog tokom prethodnog perioda. Ako su vaši napori imali efekta, tada će se i nastaviti vrlo progresivno ka daljoj izgradnji, obnovi i uspesima. U tom slučaju vam sleduje veliko napredovanje i obezbeđivanje boljeg života. U suprotnom, ako je prethodni period bio razočaravajući, tada rizikujete da i ova godina ostane negde na istom kursu i da češće osećate frustriranost i agresivnost i da imate konstantno gorak ukus u ustima. 
Položaj Saturna iz opozicije naglašava mogućnost da se okrenete protiv društva, ili partnera i ljudi koji vas okružuju, i da dozvolite da zbog svoje frustracije svi vaši ideali, ideje i vizije budu izvitopereni, brak ugrožen, finansije otežane, dugovi i sudski problemi nagomilani.
Teškoće se mogu javiti i na zdravstvenom planu. Ono što se najčešće dešava u mešavini dobrih i loših aspekata Jupitera i Saturna, a što je veoma bitno da znate, je kad uspeh bude ograničen, bolje je napraviti nekakav, nego nikakav napredak. Možete dolaziti u iskušenje da tražite neki vid bekstva kako biste pobegli od nekih razočarenja, a najčešće se beži u poroke, a koji opet negde dovode do zavisnosti, što će se često dešavati tokom druge polovine godine. Međutim, pasti pod uticaj poroka, alkohola ili nečeg sličnog, budite sigurni da nije rešenje. Jupiter će se sigurno potruditi da vi ostanete otvorenog uma i da vam obezbedi sasvim izvesne uspehe, ali se morate držati i tradicije i prihvaćenih društvenih vrednosti, jer jedino tako ćete ove godine stići do cilja. 
Verovatno ćete tokom proleća stvoriti jedno novo i neobično prijateljstvo koje će delovati vrlo stimulativno na vas, a možda će se pretvoriti i u blizak emotivni kontakt ili brak. Na neki način osetićete srodnost sa tom osobom. Možda ćete osetiti i da ste sputani i da vam se negde gubi osećaj nezavisnosti, ali prihvatite taj odnos bez dvoumljenja. Morate biti pažljivi da se ne bi razvili u vašoj glavi previše neodgovorni i nepraktični stavovi i ideje, jer je to jedini način da se izbegne situacija da sve što zamislite ostane na nivou teorije. 

RAK

Prošla godina je, uz izvesne probleme izazvane potrebom za transformacijom kako sebe, tako i života u globalu, bila dosta uspešna. Godina pred vama će takođe u sebi još uvek sadržavati periode koji će vas dovoditi u razna iskušenja i terati da menjate sve što je loše. Vaš fokus će biti društvena orijentacija, posao, karijera i napor da se izrazite u tim oblastima. Vrlo su moguće velike i korenite promene kao što je vrlo moguće širenje sfere vašeg uticaja, ali je pitanje koliko ste vi spremni na to. Vaš dalji život i razvoj uključuje pojmove društvene funkcije i moći, kao i integraciju vas u okruženje šire zajednice ili društva. To za vaš znak baš i nije prirodno stanje, ali ćete biti jednostavno primorani na to. 
Transformacije i promene obuhvataju odnos između vas i društva, kombinovanje ličnih i društvenih potreba na obostranu korist i uticaj koji one moćne i dominantne osobe vodi daleko iznad čisto ličnih interesa. Ovim hoću da kažem da možete, ako promene prihvatite, očekivati položaj odgovornosti. Takve promene će biti veoma intenzivne sve do kraja aprila. Verovatno je da ćete se više eksponirati u društvu nego ranije i da ćete od maja imati novu, ili bar vidno izmenjenu ulogu koja uslovljava veću interakciju sa drugima, a usput nudeći mogućnost za izvesni stepen društvenog uticaja. Sve ovo će predstavljati veliki izazov za vas, zahtevajući popriličnu volju i ambiciju da biste uspeli, plus jasan cilj i svrhu vašeg boravka u takvoj poziciji. 
Bićete u situaciji, a samim tim i u problemu zbog vašeg osnovnog karaktera i prirode znaka, sa prihvatanjem vlasti i pozicije koja podrazumeva uticaj na druge. To je odgovornost, i kao takva traži da joj bude pristupljeno sa maksimalnom svešću, a pogotovo tamo gde odluke koje budete donosili utiču na dobro stanje i živote drugih. Ovo govorim iz razloga što se moć češće zloupotrebljava nego što se ispravno koristi i obično češće posluži za sopstveno veličanje i uzdizanje i podstiče svest o odvojenosti, pre nego što kroz kooperaciju stvara jedinstvo i harmoniju.
Dakle, moraćete da sagledate do kog stepena ste sposobni da izrazite svoju individualnu prirodu na način koji ima smisla za vas. Moraćete da se zapitate da li je pozicija koju ste dostigli ono što ste nameravali i da li vas to ispunjava. Ako bude tako i ustanovite da vas ispunjava i da je to ono što ste želeli, onda ste tog momenta došli u posed ključa koji će vam otvoriti vrata života koji će biti obeležen većim stepenom smisla i svrhe. A ako ne budete zadovoljni, moraćete ispitati razloge zašto je sve krenulo naopako. A krene naopako zbog loših izbora koje napravite. Posebno tokom prva četiri meseca budite spremni za sve prilike, a koje mogu biti i veoma turbulentne u svojoj manifestaciji, koje mogu da iskrsnu. Nove mogućnosti će se sigurno pojaviti, a na vama je da ih prepoznate i iskoristite. 

LAV

Jupiter je u vašem znaku, što će vam omogućiti velike uspehe i imućnost. Saturn iz znaka Strelca će obezbeđivati trajnost. Sve u svemu, jedna veoma uspešna godina je pred vama. Vaš život pretenduje da tokom ove godine pronađe i smisao i svrhu, i pretenduje da bude ispunjen i kao takav da vam priušti i materijalno i poslovno i duhovno blagostanje. 

Verovatno ćete odmah, na početku godine napraviti retrospektivu rezultata i pogotovu napora iz prethodnog perioda kako biste odredili stepen uspeha koji ste zapravo postigli. Promena na nebu, odnosno ulazak Saturna u znak Strelca, za vas znači prekidanje loših situacija, a uz boravak Jupitera u vašem znaku jedno ekspanzivno napredovanje. Imaćete obilje novih koncepcija i ideja za novu godinu i novi život koji vas čeka. Nekada će vaše misli biti uznemirene usled oslobađanja negativnih energija i protkane blagim nevericama, ali tokom ove godine malo će biti momenata i perioda obeleženih odmorom. Cele godine ćete napredovati i stagnacija i statičnost ove godine nisu moguće, ali nisu ni dozvoljene.

Ovo je godina u kojoj treba da se posvetite naporima ka postizanju većih uspeha ali i većeg razumevanja, jer ste bili dugo unazad podložni sumnjama i nepoverenju. Vaše polje ljubavi će procvetati, posebno ako ste sami, što podrazumeva veze i brakove ispunjene ljubavlju, a ako ste u vezi ili braku, očekujte prinovu i pojačanu želju da se bavite decom i mladima. Ako ste u starijem dobu, to podrazumeva da očekujete da postanete bake ili deke. Ako ste bili razdvojeni, obnovićete veze ili ih revitalizovati. Ako ste bili bez posla, zaposlićete se ili ako ste bili oštećeni, nadoknadićete izgubljeno. Ako ste u sferama zabave, gastronomije, filma, pozorišta, hotelijerstva, turizma... očekujte izvanredne rezultate, mada oni neće izostati ni u sferama industrije. Ako se školujete, očekujte maksimalne uspehe. Zakonski i administrativni problemi će biti rešeni do maja u jednoj etapi i od oktobra u drugoj. 
Razmotrićete i prirodu i ulogu odnosa u vašem životu i shvatiti vrednost odnosa svih vrsta. To podrazumeva određivanje perspektive sa koje sudite o njima i vršite njihovo vrednovanje. Vaši najbliži će vam napokon pokazati koliko vas, u stvari, vole. Vaši odnosi svih vrsta će postati više nego zadovoljavajući i obostrano korisni. Doći ćete do odgovora na mnoga pitanja i nedorečenosti, na tajne, zakulisne radnje i negativnosti. Rešićete mnoge probleme sa naglaskom na poslovne i emotivne i usvojiti nove pristupe i stavove koji će stimulisati sve oko vas, pa i vas same, i doprineti velikim, pozitivnim promenama u vašem životu.

Skinućete veo sa skrivenih aspekata u odnosima i sa onih aspekata koji nisu imali prostora da dođu do izražaja dok su bili pod ograničenjem Saturna. Postojaće samo kraći periodi tokom letnjih meseci koji će vas pomalo činiti obeshrabrenim, ali to ne treba da vas zabrinjava. U takvim momentima je dovoljno samo da se prilagodite društvu i okruženju, makar i nevoljno, jer takav pristup može da bude krajnje efikasan i da vas dodatno uzdigne iznad situacije. Svako samorazumevanje je takođe više nego korisno, a dostići ćete taj nivo svesti, jer ono daje pravac i motivaciju koji je zasnovan na sopstvenim potrebama, željama i jedinstvenoj individualnosti koja vam je neophodna, a povećavajući uživanje. Tokom ove godine vaš život postaje u velikoj meri kontrolisan i svrsishodan. 

DEVICA

Ulazak Saturna u znak Strelca i boravak Neptuna u Ribama nisu baš najpoželjniji aspekti. Doneće mnoge poteškoće i mnoge promene, sa naglaskom na emotivnoj strani života, kao i u određenim odnosima. Sa nečim ćete vrlo verovatno prekinuti, a to nešto vas snažno ograničava i čini nesrećnim. Pronaći emotivni mir i materijalnu sreću u ovakvim aspektima je moguće samo ako prionete na posao i pratite Saturnove poslove. To su često oni teški poslovi u fizičkom smislu, ali koji će vas činiti mirnim.
Ova godina je na neki način probno tlo za rezultate vaših iskustava i promena kroz koje ste već prošli. Posebno ćete sagledati koje ste pragmatične i konkretne rezultate postigli i koje planirate da postignete. Oni mogu biti pozitivni, povećavajući dobrobit od ovog procesa u ličnom, društvenom i materijalnom smislu ako se uspešno iskoristi energija promene. Prodor u svest tada može biti neverovatno snažan i dolazi do neke vrste buđenja, oslobađanja i veoma jasnog i svesnog načina razmišljanja. Ili ćete u suprotnom svakako morati jasnije da sagledate svoje neuspehe, ako je zbog vašeg otpora i nedostatka posvećenosti energija promene bila odbačena, kao i potencijal. U svakom slučaju februar, mart i april će vas sigurno dovesti do promena i donošenja odluke koja može uticati na vašu budućnost. Mnogi će moguće, ako su na poslu koji ih ne zadovoljava, sami davati otkaze i pronalaziti drugi. Sa ovakvim aspektima, studenti obično prekidaju studije zbog loših materijalnih uslova i počinju da rade.
Do ove godine bilo je moguće da se vreme troši više na snove i želje, ali se sada naglasak stavlja na praktičnu demonstraciju i izražavanje tekućih snova, želja i ideala, bilo kroz sopstvenu prirodu, bilo u odnosima ili u poslovnom životu. Vreme koje ste prethodno potrošili u razvijanju teorija i ideala sada je pred proverom i ulazi u vatru stvarnog sveta. Ma koliko Saturn delovao zastrašujuće iz kvadrata i ma koliko će evidentno i bez dileme da vam u život donese sve vrste iskušenja, promena i teškoća, ova godina je ipak baš zbog toga jedinstvena prilika da potpunije ostvarite svoje snove. To može da zahteva dublje, svesno fuzionisanje sa svojim životom, stavovima i vrednostima i pošto ćete morati živeti po njima, oni ne smeju da budu zgodne iluzije sa kojima ste napunili ili punite vaš um, pretvarajući se da ste im odani. Suština je u tome da u akciji vi otkrivate uticaj, moć i vrednost tih svojih ideala oslobođenih u realnom životu, pa ćete biti u prilici da vidite da li ih je lako primeniti. Bićete u prilici da posmatrate njihov efekat i da zabeležite kako vas oni transformišu ili koja pitanja podstiču.

U praksi, svako nastojanje da se reflektuje ono u šta se veruje - uvek je ekstremno teško. Sa loše strane aspekta, posebno Neptuna, možete dolaziti u situacije kada vi sami ili vama daju prazna obećanja i do produbljivanja unutrašnjih konflikata i osećaja neuspeha. Ovo je uobičajeno stanje, posebno kod onih čija je vernost idealima, uverenjima ili bilo čemu, samo površna. Glavna vrednost ideala i uverenja je u cilju ka kome ste ohrabreni da težite, pomerajući se tako izvan mnogih svojih inicijalnih ograničenja i dolazeći u situaciju da izrazite svoj jedinstveni potencijal. S obzirom da se radi o ipak lošem položaju Saturna i Neptuna, može se desiti da doživite i očigledne neuspehe i konfrontaciju vaših ideala i uverenja sa realnošću, ili da se nađete u situaciji gde vas kritikuju, ili bivate odbačeni od strane drugih zbog određenog stava ili pozicije koju ste zauzeli. Ili da vi sami iz istog razloga odbacujete druge.
Ukoliko su vaše ideje neadekvatne, nepraktične ili previše dalekosežne za sadašnje vreme, tada se morate suočiti sa činjenicom da to neće naići na zeleno svetlo. Ipak, možete otkriti da, uz određeno ponovno vrednovanje i prilagođavanje svojih očekivanja, određeni uspeh može biti postignut i neki napredak može biti napravljen. Razočarenje je konstantni pratilac ideala, a opet čak i ono može da dovede do toga da ideal bude realističniji i dostupniji za postizanje. Ako su vaši ideali i uverenja odbačeni od onih koji su vam najbliži, to može da bude izuzetno bolno i da dovede do razdvajanja i otuđenja. Ova godina će od vas zahtevati potpunu adaptaciju na realnost sveta i da pod obavezno uzmete malo u obzir i potrebe drugih. Verovatno ćete morati da napravite neke teške izbore, ali je najbolje da pratite sopstveni put, kuda god on da vodi. Čak i ako vaš izbor bude pogrešan, možete dosta toga vrednog da naučite. 

VAGA 

U ovoj godini vaš stimulans će biti fokusiran na vaše odnose. Kako partnerske, tako i na one u bliskom okruženju, na rodbinske, a dobrim delom na poslovne i na karijeru. Bez obzira na dobar upliv Jupitera i Saturna koji će vas napokon dovesti do izvesne harmonije, obezbediti vam dobru finansijsku situaciju kao i materijalnu, ostaćete i dalje nekako nesređeni i nepredvidivi. I dalje će tokom cele godine biti prisutan impuls za oslobađanjem od ograničenja i etabliranih modela ponašanja unutar odnosa. 
Možete dolaziti, sa naglaskom na period od aprila do septembra, u neočekivane situacije koje uzrokuju neki oblik šoka ili emocionalnu reakciju koja će usloviti vaše ponašanje u tom momentu i uticati i na buduće reakcije i odnose. Takve emocije će verovatno biti prilično snažne i prožete strašću, potencijalno inspirativne i sigurno će ostaviti traga kako na vas, tako i na one oko vas. Može vas iznenaditi njihova snaga i uticaj i one će verovatno istaknuti svaku neadekvatnost u vašoj koncepciji kakav bi trebalo da bude vaš odabrani način života. Efekti, bez obzira na dobre uplive Jupitera i Saturna, mogu biti poprilično uznemiravajući.
Uran i Pluton sa druge strane, kao planete koje ne prave dobre aspekte, podsticaće promene, a Jupiter i Saturn vas navoditi da sagledate kako svoje talente da iskoristite efikasnije, vodeći vas ka novom načinu doživljavanja odnosa, tako da bude prisutno više dubine, smisla i transformativne moći. To će stvoriti kontekst u kome ćete otkriti da malo od onoga što ste navikli u odnosima može da ostane nepromenjeno. Vaši stavovi prema ličnim odnosima će se nalaziti često pod lupom, vaše vrednosti dovedene u pitanje, dok vaše želje i potrebe mogu biti prevrednovane, a dubina odanosti se može naći pred ozbiljnim ispitom. Razlog za to je rutina i navika, a to vas ograničava i vi krećete u istraživanje. Ono što morate znati je da prekoračenje granica obično biva kažnjeno od uvređene strane, bilo da se radi o intimnim ili poslovnim odnosima i bez obzira da li su granice trivijalne ili ozbiljne. Ono što bi moglo biti od višestruko dobrog uticaja je položaj Jupitera i Saturna koji će umanjiti kolebanja i mnoge dovesti u ozbiljnu vezu, sređivanje opšte porodičnog stanja, obezbeđivanje i osiguravanje uslova življenja, obezbeđivanje stana, kuće i svega što život čini sigurnim i harmoničnim, dok će Uran i Pluton samo da ubace poneku injekciju svežine u život.

Kod onih koji ne žele ništa da menjaju, ova godina bi mogla biti jedna od najboljih da još više obezbede svoj status i položaj. Do konflikta će dolaziti najčešće u situacijama kada jedna strana želi da se menja, a druga ne, što može da dovede do trvenja ili razmimoilaženja u interesovanjima, odnosno u onome što preokupira svakog od partnera. U karijeri će se dešavati isto. Ono što je pozitivno u celoj godini je što ćete se kretati uzlaznom linijom, bez obzira na povremene konfuzije. Svaki put kada osetite da vas neko izbacuje iz ravnoteže, vi ćete to stanje prekidati i udaljavati se od takvih odnosa, bilo da su poslovni ili intimni, i nećete želeti da trpite konfuzna stanja. Sve ćete uraditi da do harmonije i zadovoljenja stignete i to ćete i uspeti, sa naglaskom na periodu do kraja aprila. 

Suština je u tome da što manje pritisaka dozvolite i što više svesti unesete u odnose - tim bolje po vas, odnosno tim će manje biti prisilnih promena. Bićete dosta dobro obezbeđeni i sigurni, ali ipak ne zanemarujte tendencije promena, već sarađujte sa tim procesom. Ako ikada napravite pozitivne promene, bez obzira kako na momente one delovale bolno, to je upravo ova godina. Stvorićete uslove da više uživate u životu. 

ŠKORPIJA

Na neki način ova godina bi mogla da bude prekretnica u vašem životu i da na određen način to sve doživite kao ličnu krizu. Do toga će doći ili spontano, ili iznutra, kao nešto prirodnije Škorpiji, a kao odraz ličnog nezadovoljstva ili će, sa podjednakom verovatnoćom, biti nametnute spoljnim okolnostima: nerešenim ili lošim materijalnim stanjem, ili snažnim promenama u sferi rada i posla. Ovakav proces će vas činiti introspektivnijim mnogo više nego što je to bilo ranije, pošto ćete pokušati da učinite napredak izvan onih dominantnih tendencija koje su rezultat lične inercije, ograničenja i kritičkog stava, kako prema sebi tako i prema drugima. Ova godina je godina ponovnog prilagođavanja kada ćete doći do shvatanja da se ono što radite, mislite ili osećate, stvarno ne podudara sa, po vašem merilu, idealnim nivoom ponašanja, ličnog dostignuća i uspeha. Jupiter iz znaka Lava će dodatno uticati na takvo stanje, dovoditi vas često u nezavidne materijalne teškoće, a Saturn iz znaka Strelca dodatno otežavati takvo stanje i doprinositi određenoj stagnaciji, čineći vas veoma depresivnim, pojačavajući vaše nezadovoljstvo i unutrašnju krizu.
Sa druge strane i one pozitivnije, Neptun i Pluton će delovati kao stimulativni izazov, ohrabrujući vas da uložite veći napor u postizanju svojih ciljeva. Sigurno ćete shvatiti da vaša kreativnost može da bude pojačana ako se više energije svesno usmeri u tom pravcu i da imate potencijal da postignete mnogo više u životu ako se potrudite. Taj uspeh u ovoj godini možda neće stići brzo, ali u drugoj polovini godine, a pogotovo tokom poslednja četiri meseca, sigurno hoće.
Period do maja će biti vreme sagledavanja života i donošenja odluke šta zaista želite da uradite u životu, da realno procenite koje oblasti možete da promenite ili u kojima možete u potpunosti da iskoristite svoje talente i tako globalno poboljšate kvalitet života. Ključno pitanje je kako reagovati na nezadovoljstvo? Kakav je kvalitet vaše reakcije na svest o nedostatku ili neuspehu? Kriza uvek predstavlja priliku za lični razvoj i pod uslovom da pasivno ne prihvatite da je svaki nedostatak trajan, da ništa ne možete da uradite da to promenite, data vam je mogućnost da stvorite dugoročna poboljšanja. A to će se manifestovati u periodu od maja do septembra u pristojnim okvirima. Ali realizacija zavisi od jasnog izbora i primene volje. 
Mnogo toga možete sami uništiti pasivnim prihvatanjem, zbog nesposobnosti da preoblikujete svoj nezadovoljavajući način života. Ali to se neće desiti. Promišljeno ćete tragati za novim tehnikama u toj drugoj fazi godine, kao i pristupima, stavovima i vrednostima života koje mogu da vam omoguće da ispunite svoj potencijal i uspešno se suočite sa izazovima krize. Pokušajte da ne izbegavate ovaj izazov, jer vas to vodi samo u poraz. Naprotiv, treba smelo da ga prihvatite i promišljeno pristupite rešavanju. 
Mnogo je patnje i nezadovoljstva u životu, od kojih većina može da bude izbegnuta ako se čovek odluči da se ozbiljno posveti rešavanju ličnih konflikata. A vi ste, verujem, svesni sopstvene sposobnosti da se promenite. I sami sebe i svet oko sebe. U trećoj fazi i u poslednja četiri meseca godine dolazite do ključa za uspeh i rešavate prvenstveno materijalnu situaciju, a zatim i sve ostale konflikte. Imajte veru da je u vašem nezadovoljstvu prisutan smisao – samo treba pokazati strpljenje i izdržljivost da se dođe do njega. A vi ste svakako znak koji to može. Sigurne su promene u oblasti posla tokom prva četiri meseca, kao i poslednja četiri meseca u godini. Budite oprezni i sa zdravljem, jer se mogu javiti bolesti, najverovatnije kao rezultat stanja krize. U svakom slučaju, kraj godine ćete dočekati sa pozitivnim rezultatima koji će vam olakšati život u budućnosti. 

STRELAC


Tokom ove godine ćete prvenstveno biti zaokupljeni nekim oblikom kreativnog samoizražavanja. A ono može da se, kao kreativna aktivnost, ispoljava na najrazličitije i najraznovrsnije načine, ali jedan je neizbežan – to je razvijanje vašeg osećaja za odnose sa drugima, sa naglaskom na ljubavnim odnosima najviše, ali uopšte na situacije gde treba da ostavite utisak. Nezavisno od svrhe u kojoj će biti upotrebljena, vaša kreativnost će biti motivisana impulsom da se proširite i razvijete. Iako ćete u svojoj kreaciji težiti originalnosti, to neće biti vaš prvenstveni interes. Vaš glavni interes na koji će uticati boravak Saturna u vašem znaku će se ogledati u stavovima „šta ja imam od toga“, i „kako će to da učini da se osećam bolje, srećnije i ispunjenije“. Stoga ćete ovaj impuls izražavati u ravni jedinstveno svojih potreba, a ako se to pokaže korisnim i za društvo, tim bolje. 
Jupiter iz znaka Lava će podsticati širenje i usmerenost ka društvu, a Saturn na skupljanje i na ličnu korist i na nešto što vama nije prirodno, spuštanje na zemlju i stacioniranost. To vas može dovesti i do nekakvog stabilnog posla, ili u svakom slučaju do donošenja bar jedne važne životne odluke. Ove godine ste na neki način i na testu „čistoće vaših motiva“. To ne znači da treba da budete nesebični i stvarate samo za boljitak drugih, gde će Saturn dosta uticati na taj stav, već celokupna postavka ukazuje na to da je osnovni zahtev da vaš motiv bude jasno izražavanje onoga da ste individua koja pokušava da ispuni svoju potencijalnu sudbinu, za šta iskreno postoje izuzetno velike šanse, pogotovo tokom prolećnih meseci. A sve u vašem životu što bude vodilo tokom ove godine, a posebno od marta do juna, postizanju ovog stanja, povećavaće osećaj smisla, svrhe i ispunjenosti. 
Kreativne ideje će vam se javljati kao iznenadni naleti inspiracije i pružaće vam definitivnu sliku onoga za šta ste pozvani da stvorite, sa velikim izgledima da to i ostvarite. Možda ne brzo, ali sigurno. Bez obzira na Saturn u vašem znaku, a možda baš i zahvaljujući njemu, shvatićete da ste prerasli nekoliko starih modela življenja i svoje ličnosti, svojih starih stavova i vrednosti, što će vas verovatno voditi ka aktivnoj potrazi za novim putevima u životu koje biste istraživali. Nemojte se iznenaditi ni ako ti putevi budu na određen način istraživanje starih vrednosti na novi način, ili kao nekakvo istraživanje prošlosti i istorije iz koje isplivavaju nove vrednosti i kvaliteti, ali i odluka da se život promeni iz korena, vrati tradiciji na neki način. 
Može da bude nekad prisutno i osećanje lične, pa i društvene nesigurnosti, pogotovo ako impuls koji nameće Saturn i insistira upravo na starim vrednostima, ograničavate ili blokirate. Ovakvi aspekti su izuzetno dobri za rešavanje zakonskih problema, a posebno ako su na određenim višim instancama. U svakom slučaju, od starog treba praviti novo ove godine. 

Cilj aspekata ove godine je da stanete na loptu, da neke aspekte i svoje ličnosti obnovite, da pronađete nove načine za kreativne odnose sa drugima koji bi bili sa jedne strane dinamični i stimulativni, a sa druge da bi vas ohrabrili da budete više svoji. Tokom ove godine će biti i povećana učestalost prolaznih veza, što pruža mogućnost za širi dijapazon ličnog izražavanja, iskustva i eksperimentisanja, kao što će biti intenzivirana i potraga za zadovoljstvima u životu uopšte. Dodatnu inspiraciju možete naći u bavljenju decom, čiji slobodniji i neopterećeni odnos prema igri i kreativnosti može i vas da navede na sličan pristup. Bavljenje decom i mladima podrazumeva i bavljenje u smislu profesije, ali i u smislu da se i sami odlučite za potomstvo. Obrazovanje će biti tokom ove godine vidno zastupljeno, kako za sve koji se školuju, tako i za one koji razmišljaju o dodatnoj edukaciji. Kreativnost može da ima razne oblike, od stvaranja porodice do procesa sopstvene obnove, umetničkih formi i naučne ili inženjerske kreativnosti. Praktično, tokom ove godine svaki aspekt života može da bude poboljšan i istražen kao vid kreativnog izražavanja. 

JARAC

Nešto što nije vama svojstveno, a što će se punim intenzitetom iskazati ove godine, je to što nećete moći da se skrasite. Ma koliko želeli da se negde na neki način povučete ili delujete pasivno, malo teže će vam uspevati. Verovatno ćete zbog toga, i zbog energije koja će delovati, doživeti da vaši životni temelji, pod kojim podrazumevam i vaše fizičke i emocionalne i mentalne korene, kao i porodične, budu drastično uzdrmani uticajem Urana i Plutona najviše. Postoji jaka indicija sasvim izvesnih promena u vašem modelu domaćeg života gde će planetarne energije imati tendenciju da podriju postojeće stanje sigurnosti. Kao posledica ovih uticaja, vaša percepcija stabilnog domaćeg života i stabilne karijere će se verovatno promeniti, uz mogućnost da mnogi od vaših stavova prema životu i vaših razmišljanja o društvenim vrednostima budu fundamentalno izmenjeni. 
Bićete cele godine, sve do kraja avgusta kada se situacija vidno popravlja, navođeni da preispitate sve one pretpostavke na kojima ste bazirali svoje životne osnove, odnosno da razmotrite šta vam je potrebno da biste se osećali sigurno. Šta za vas predstavlja dom? Čemu ste težili stvarajući sebe? Energije koje sleduju u velikom procentu ove godine učiniće da se tlo pod vašim nogama pomera kao da prolazite kroz lični zemljotres u kome nestaje vaš oslonac i ruši se osećaj sigurnosti i predvidljivosti ranije uspostavljenog poznatog poretka. Nekada će taj osećaj biti kao da tonete u živi pesak sa minimumom snage da se održite na površini. Epicentar ove energije će opet u najvećem procentu biti oblast porodice i porodičnih gubitaka, konflikata u njoj, uverenja i ideoloških konstrukcija, ali i oblast posla neće ostati netaknuta, mada će tu biti dosta sigurnije i stabilnije ako probleme iz kuće ne budete nosili i prenosili na posao. 

Sasvim je izvesno da ćete biti suočeni sa porastom sumnji i pitanja u vezi sa konceptima i realnostima doma i sigurnosti i verovatno je da će se svaki ključni događaj desiti nenadano, zatičući vas u osnovi nepripremljene. U najgorem slučaju, sve ono što čini vaš dosadašnji način života može da se sruši, ili da dođe do promena koje su izvan vaše kontrole i neopozive, pošto su odluke o njima donete od strane drugih, ostavljajući vas barem u početku nemoćnima. Dakle, više je nego očigledno je da će ova godina biti vrlo izazovan period i mnogo će toga zavisiti od vaše reakcije na probleme sa kojima se budete susretali. Mart i april bi mogli biti kulminirajući. Glavni smisao ovih energija je u vašem preusmeravanju, u transformaciji svakog oslanjanja na spoljnu podršku, zarad sigurnosti i stabilnosti, dakle u osposobljavanju da crpite sigurnost iz svoje jedinstvene prirode. Ovo sve verujem da vam izgleda veoma negativno i deluje vam sigurno zastrašujuće i kao godina koje se treba ozbiljno plašiti, ali biti svestan potencijalne prirode ovakvog trenda, što ja upravo i pokušavam da vam osvestim unapred, može da pomogne da se on spremno dočeka i trebalo bi da vam omogući da jasno vidite šta se događa u vašem životu i zašto. Vi možete da predupredite deo negativnih uticaja tako što ćete već dok čitate ovaj horoskop razmotriti oblasti života i ako treba promeniti neke aspekte dobrovoljno. 
Generalno gledano, snaga uticaja svakog aspekta korespodentna je čemu god da je potrebno vama za vaš rast i da postanete svesniji. Ove transpersonalne energije su tu sa ciljem da stvore pozitivnu individuu i kolektivni napredak, iako kratkoročno gledano njihov uticaj može da bude viđen i doživljen kao prilično traumatičan sa stanovišta vas svih, kao pojedinaca. Ključ je da se ove energije upotrebe pozitivno kroz saradnju za svoje dobro, a ne da se podlegne bilo kakvoj nesvesnoj reakciji, odnosno pokuša da se one izbegnu. Učinite li tako i pokušate li da ih izbegnete, destruktivni efekat ovih aspekata biće još jači. Bilo kako bilo, transformacije su pred vama i znajte da će vam period od avgusta doneti smirenje i verovatni rast i ekspanziju na svim važnim poljima, kao i kretanje sa novih osnova. 

VODOLIJA

Ovu godinu će obeležiti vaša borba između starog i novog. Konflikt između nečega što je bilo i nečega što će biti. U svakom slučaju, u mnogo segmenata je pred vama dosta povoljnosti, ali pred vama je formiranje „novog poretka“ i takva težnja će dominirati da zauzme dominantnu ulogu u vašem životu. Borba će se voditi na nivou odluke, pošto treba da pokažete, bilo da ste u stanju da načinite proboj u stvaranju ponovo prikladnog života, bilo da ste nesposobni da zbacite postojeće fiksne modele. 
Mnoge stvari i situacije će se vratiti na svoje mesto, mnoge probleme nastale u poslednje dve godine ćete rešiti, ali mnogo toga nećete želeti da vraćate. Pokušaćete da integrišete sve te nove impulse koji su deo vaših namera i vaše osnovne astrološke prirode, i posebno svrhe, i primenite vaše sposobnosti u pravcu ostvarenja svojih ciljeva. Borba, u pozitivnom značenju ove reči, ukazuje na činjenicu da se staro obično ne može adekvatno ukomponovati sa novim i da pokušaji da se modifikuju i prilagode stare forme, strukture i navike, obično završavaju neuspehom. E, to se kod vas neće desiti. Vi ćete tokom ove godine u potpunosti uspeti da ovo izjednačite. Doći će do uspešnog „kalemljenja“. Prošli ste već kroz određene teškoće i sada ste u stanju da napravite uspešan prelaz. Jedino što vas može pokolebati je eventualna inertnost starih poredaka stvari, ili to što postoji velika šansa da u vaš život uplovi i bračni partner, ili partner koji ima karakter tradicionalnog, moguće i dosta stariji od vas, inertnost takve jedne osobe. Ta osoba bi mogla biti iz kruga vaših prijatelja. U svakom slučaju, očekujte uspešno „kalemljenje“. Stimulativna vitalnost nove i nadolazeće energije probudiće vas i naći ćete način i napraviti potpunu obnovu života, sa naglaskom na partnersko-bračnom životu, odnosima u javnosti, kao i na rešavanju nagomilanih problema. U određenim periodima, tokom juna, jula, avgusta i septembra, verovatno će biti potrebne izvesne modifikacije, korekcije i kozmetički zahvati nekih vaših stavova i vrednosti.

Kad sam već spomenuo kozmetičke zahvate, očekujte i da ćete i na fizičkom planu stvarno uraditi neke korekcije. Biće promena i u vašem okruženju kako bi se stvorio adekvatan prostor, najverovatnije poslovni, ali svakako prostor koji će vas predstaviti kao pobedničku figuru. Naći ćete način da razrešite mnoge konflikte, kako u sebi tako i oko vas, i vaša energija će biti oslobođena u pravcu vašeg jasnog usmerenja i svrhe. Dolaziće do manjih kriza i biće nekih teškoća i napora, ali to neće uticati na vaš konačni uspeh ili nameru da dođete do cilja. Krize će biti samo kao posledice procesa usklađivanja i razumevanja nekih promena koje će se dešavati u vama, pa gledajte, ako želite da izbegnete krize, da to što je u vama ne predstavljate pred drugima. Sa druge strane, i takvi izazovi su neophodni i služe kao probno tle prilikom određivanja da li su vaše namere u krajnjoj liniji praktične ili nisu, i da li uspevate da izrazite novo JA na razumljiv način. Iz ove godine ćete izaći potpuno adaptirani na promene, i u vama i oko vas, i sa velikom sigurnošću u sebe i u pravac koji ste odabrali da sledite. 

RIBE


Negde i na neki način seme budućnosti je već zasađeno u vašoj zemlji i što se toga tiče možete biti bezbrižni, ali vas svejedno čeka prilično teška godina. Bez obzira na neke preživljene faze i stečena iskustva, ova godina je negde obeležena konfuzijom i zbunjenošću, najblaže rečeno. Kako god, ponovo ćete procenjivati kako pravac u kome idete, tako i svoje stavove. Problemi će biti evidentni ako ste zaposleni u državnim ili društvenim organizacijama gde ste u rizičnoj grupi za otkaze, kao i u odnosima sa prijateljima gde će mnoga, čak i ona naizgled trajna i čvrsta prijateljstva dolaziti pod znak pitanja i neretko bivati prekidana. Vaši talenti i ambicije biće takođe na udaru. U nekim momentima možete doživeti jak podsticaj i energiju koja vas gura da napredujete, a već u drugom pad, ograničenje i nemogućnost da ostvarite zamišljeno.

Morate imati jasan osećaj pravca gde idete i jasan cilj, i tada vas Saturnova ograničenja neće toliko jako sprečavati. Sva energija ove godine bi trebalo da bude upotrebljena na praktičniji način. Moraćete pažnju da koncentrišete na one oblasti života u kojima vam se nude najveće šanse da ispoljite svoje fizičke, mentalne ili psihološke veštine. To može da vas odvede do promene izvesnih starijih, etabliranih aspekata vašeg života koji će vam na neki način ove godine delovati neprikladno, posebno u svetlu vaših novih ideja i namera o upotrebi talenata na kreativniji, produktivniji način koji će vam doneti više zadovoljstva. Nešto što bi moglo dobro da deluje na loše aspekte Saturna je ulaganje ili započinjanje novog biznisa, ili nastavak eventualnog obrazovanja, čime ćete steći veće šanse da iskoristite dobre prilike koje bi mogle da vam se ukažu tokom februara, ili još značajnije od jeseni.

Idealno bi bilo ako biste iskoristili priliku da odete u inostranstvo ili stvorili kontakte sa inostranim firmama ili predstavništvima. To bi moglo dodatno da ublaži negativan upliv Saturna. Što se Saturna tiče, idealno bi bilo da svoje sposobnosti upotrebite za poboljšanje kvaliteta vašeg života, bilo u čisto materijalnom smislu, što je poželjno, bilo poboljšanjem vašeg životnog iskustva. Jedno je izvesno: sleduje vam potpuno i kompletno sazrevanje, ali kroz iskušenje. To može da bude uznemiravajuće iskustvo, i ukoliko dozvolite sebi da budete previše nestalni ili ekscentrični, videćete da je vaša energija protraćena, umesto da bude svesno primenjena. Lična inercija može da predstavlja izvestan problem, jer ukoliko je odlučno ne prevaziđete, vaši ciljevi će ostati beživotni, sa tendencijom da potpuno nestanu iz vaše vizure. Takva tendencija je doduše neizbežna, ali ne predstavlja nepremostivu prepreku. Ako disciplinujete sopstveni život, dobićete veću korist i produktivnost. Pred maj mesec otkrićete da se pojavljujete sa novom predstavom o sebi, a moguće i u sasvim novom okruženju. Gubićete često na samopouzdanju i sa mislima da ste bez prosperiteta, ali tokom jeseni vas čekaju raznovrsne mogućnosti. Na neki način vas čeka obnavljanje života, ali se spremite na godinu prepunu oscilacija, i na momente, sa velikim teškoćama. Vaši nazori će biti na velikim probama, kao i vaši moralni stavovi. 

Izvor: Novosti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori