Zaboravi na mučne svađe, rasprave i suze... Otkrivamo kako da budes prava čelična lejdi!

Znate onaj trenutak kada ne želiš da zaplačeš, ali osećaš da suze same kreću? Da, oči vas momentalno zapeku, i pored velikog truda, napravite nekoliko treperenja, i napravićete facu (sa krokodilskim suzama) koja govori- PONIŽENJE!

Tačno je da je plakanje potpuno zdravo i nešto što bi svi trebalo da radimo s vremena na vreme, ali to ne znači da treba da pustite suze tek tako, bilo kada i bilo gde. Razmislite: Vaš šef vam kaže projekat na kome ste radili mesecima nije vaš najbolji rad. Ili vas vaš bivši dečko pozove da izađete samo zato da bi vam se isplakao, ili želi izvinjenje, ali ne i da se pomirite. Plakanje tokom nekog od ovih scenarija, može samo da pokvari situaciju i da je napravi još gorom.

"Važno je da shvatite da najteži razgovori jesu najneprijatniji, ali oni ne opravdavaju plakanje", kaže psiholog Stiv Orma. Često naše plakanje nastaje jer pogrešno gledamo na stvari. Jednostavno ljudi tumače stvari gorim nego što one zaista jesu.

Naša emocionalne reakcije se javljaju u zavisnosti od toga kako mi tumačimo i doživljavamo situaciju, a ne iz samih činjenica koje je okružuju, kaže Stiv. Na primer, pomislite na diskusiju koju imate sa svojim partnerom. Plakanje označava gubitak, čak i ako je taj guubitak samo podsvestan. Dakle, kada plačete jer vam je upravo vaš partner rekao da je ljut na vas, velika je verovatnoća da plačete zato što vi doživljavate njegovu ljutnju kao znak da biste mogli da ga izgubite. Pored toga, hormon raspoloženja takođe takođe može da doprinese nastanku suza. Pitate se kako onda da suzdržite suze i budete hladnokrvni tokom ozbiljnog razgovora? Stiv preporučuje da motivišete sebe motivacionim porukama pre bilo kog velikog razgovora: Duboko udahnite nekoliko puta kako biste smirli svoje nerve i recite sebi da ćete ostati mirni. Na primer, ako ste poludeli jer vas je vaš šef pozvao na sastanak, podsetite sebe na sve dobre stvari koje ste uradili, povišicu koju ste dobili i sve nagrade i priznanja koje ste osvojili tokom karijere. 

"Kada se nađete u nezgodnoj situaciji poput ove, mirno sedite u kancelariji i fokusirajte se na ono što druga osoba govori. Zaustavite protok misli koje vam mogu zaposeti um", sugeriše Orma. Imajte u vidu da treba da učestvujete u razgovoru. Ne dozvolite da vaš um zaluta, već budite prisutni sve vreme.

Ako počnu da se javljaju strah ili briga, postavite sagovorniku neko pitanje kako biste ublažili neprijatnost i uverite se da ste čuli šta je sve druga osoba rekla, pre nego što napustite prostoriju. Ako se fokusirate na činjenice, vaše emocionalne reakcije će se uskladiti sa realnošću, kaže Orma. Ovo je ujedno sjajna tehnika da ostanete prizemljeni i hladne glave. 

Dakle, pripremite se za svaku situaciju, motivišete sebe i slušajte sagovornika. Ne dozvolite strahu da nadvlada vaša osećanja i da dozvoli suzama da tek tako poteknu niz vaše obraze. Ovo se odnosi na bilo koje situacije- pa i na one ljubavne! 

Izvor: Cosmopolitan.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori