Uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova niko nikada neće moći da vas prevari.

Zašto bismo čitali nečije misli? Ne samo da bismo nekog kontrolisali i znali šta nam misli, već i da bismo mu pomogli!

Evo 6 stavki o kojima moramo voditi računa kako bismo lako tumačili tuđe misli:

1. Govor tela

Govor tela jasno pokazuje o čemu neko razmišlja. Nabrano čelo, klackanje na stolici napred-nazad, isprepletani prsti leve i desne ruke su najčešće znacistresa, a ako osoba sedi tako zgrčeno da se već bliži pozi fetusa, svedoci ste ozbiljnom stanju ugroženosti.

Treba pratiti i pokrete rukama - kada primati u divljini pokazuju svoju snagu, oni šire ruke, protežu se i lupaju po grudima. Zapravo, na taj način onismanjuju nivo hormona kortizola i smanjuju stres.

Naučnici tvrde da se naše emocije prvo pokazuju na telu, a tek onda - makar i nekoliko nanosekundi kasnije - javljaju u našem svesnom umu.

2. Disanje

Ukoliko neko duboko diše, to ukazuje na opuštenost. Plitak dah znači napetost, a ako je kombinovan s kratkim, odsečnim udasima, vrlo je moguće da osoba nešto i prikriva. Disanje možete pratiti po pokretima grudnog koša - stegnut grudni koš u vezi je s plitkim disanjem, ali će se odraziti i na snagu i boju glasa.

3. Pokreti očiju

Premda lice ne mora biti prva tačka od koje počinjete da pratite govor tela, sigurno je jedno od najsadržajnijih.

Pratite pokrete očiju: zenice se šire kad se osoba duboko koncentriše, ali i u trenutku upoznavanja s novim ljudima. Ako zenice ostanu raširene i posle tog časa, vrlo je moguće da poznanik oseća zanimanje i dopadanje.

4. Boja glasa i brzina govora

Suviše često se usredsredimo na to šta nam osoba govori, a ne pratimo način na koji nešto kaže. Baš kao što naše telo često otkriva ono što želimo da prikrijemo, tako i oni s kojima razgovaramo ne mogu da kontrolišu do kraja ni brzinu govora a kamoli boju glasa.

Dok spor govor ukazuje na smirenost, namešteno usporen govor ćete prepoznati kao lažnu, pozersku harizmu. Izgovaranje reči tako da im se veštački dodaje "veliko početno slovo" pojačava ovaj efekat.

5. Lični stil i navike

Dozvolite da pročitamo vaše misli: najbolji čitalac vaših misli je - vaša majka,zar ne? Ako smo pogodili, to je zbog pravila da najbolje razumemo one s kojima provodimo najviše vremena i učimo kako baš ta osoba diše, gleda, gestikulirakad govori istinu, kad je u stresu, kad joj se nešto dopada. Sva pravila padaju u vodu pred ovom činjenicom.

6. Obazrivost pri mešanju energija

Ako "čitate" nečije misli učitavajući svoje mentalno stanje, ništa nećete ispravno razumeti. Važno je da sagovorniku pristupamo smireno i naša sposobnost razumevanja njegovog mentalnog stanja biće znatno veća.

Imamo 3 mozga, tvrde naučnici, a dva od njih odlično čitaju misli drugih ljudi. Svesni um ne razume govor tela jer je evolucija to prepustila nesvesnom, budući da je veće i brže. Međutim, imamo i treći mozak - doslovno u utrobi, s kojim nesvesno direktno komunicira i prenosi sve signale iz okruženja, a naročito one koje naši sagovornici šalju, svesno ili nesvesno.

Izvor: lovesensa

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori