Da, dobro ste pročitali! A mi predlažemo da počenete još danas sa promenama...

Četvrtina sata. Dovoljno za pravljenje smutija? I te kako. Dovoljno za prepisku mejlom s drugaricom? Naravno. Prilika za promenu života? O, da - ako primenite najnovija brza životna rešenja

Jeste li ikada pomislili da ćete, bez ikakve sumnje - živeti u veoma urednoj kući, vežbati pet puta nedeljno i svakog dana kuvati sveži obrok samo kada pronađete malo vremena? Ali, uz svakodnevne obaveze u vezi s poslom, partnerom, domaćinstvom i povremenim tvitovanjem, ko zapravo ima dovoljno vremena za sve?  

Po knjizi Karoline Bučanan The 15 Minute Rule: How to stop procrastinating and take charge of your life, svi imamo tih 15 minuta. Ona tvrdi da ako uspete da ih pronađete u svom rasporedu i da se fokusirate na trenutni zadatak, moći ćete zdravije da jedete ili da konačno odete na tu kafu sa koleginicom, bez mnogo muke. Ako nju pitate, i najsloženiji zadatak može biti rešen ako ga, korak po korak, razložite u tih 15 minuta. Onda? Možete li stvarno da rešite svoje obaveze za manje vremena nego što je potrebno da pogledate epizodu House of  Card? Cosmova novinarka odlučila je da provede nedelju dana po petnaestominutnim pravilima i da sazna odgovor!

PRVI DAN: 

Prestanite da odgađate, počnite da radite

Samo 15 minuta da promenim život?

Uz malo fokusiranja i kuhinjski tajmer? Zvučalo je previše jednostavno da bi bilo istinito, pogotovo zato što me stalno ometaju mejlovi, tekstovi, promene na Instagramu i... ah da, natrag na poentu priče. 

Početak novog projekta uvek mi je veliki izazov i umesto da se bacim na posao i ostvarenje zadatka, samo razmišljam o štoperici.

Prstići nekako sami idu prema tastaturi u potrazi za online šopingom ili nekim cool, novim meračem vremena… A onda mi je kroz glavu proletelo jedno od pravila iz knjige: „Zaustavite zbrkane misli i jednostavno to napravite.“

Рrestajem da razmišljam o novom gedžetu i odlučujem se za tajmer. Sada ću da rešim svoje finansije. Ako postoji nešto što me noću drži budnom, to su svi moji bankovni izvodi, kreditne kartice, plaćanje režija… Sve to čini se kao ogroman posao pa uvek čekam vikend kako bih počela da rešavam stvari. Taj vikend, naravno, nikako da dođe.

Ali Bučanan je nepokolebljiva: „Svi mi imamo horor teme, ali važno je da se suočite s njima - samo im posvetite 15 minuta, koncentrisano, bez ometanja i bićete na dobrom putu.“ I tako sam stisnula „start“ i organizirala potvrde i račune tačno u minut. Odrekla sam se šoljice čaja i SMS-ova. Samo sam koncentrisano radila.  

Kad je tajmer odzvonio, odahnula sam. Šokirana sam kako stvar koju sam toliko odugovlačila tako lepo napreduje pa je usledilo veliko olakšanje. I već sam se osećala manje napeto. Posle zaslužene doze zelenog čaja i nekoliko tvitova, bacila sam se na drugu rundu. Odjednom me 15-minutno pravilo sve više zanimalo.

DRUGI DAN: 

Promena navika

Današnji zadatak će biti nešto teži - pokušaću da promenim svoju naviku. 

Volim da trčim. Uživam da pustim misli da lete tokom dugog trčanja. 

Ali, nova pravila dopuštaju samo brzinske vežbe. Hm, to bi možda moglo da ide u korist mog tela. Istraživanja su pokazala da interval visokog intenziteta treninga - kada se u vežbanju kombinuju visok napor i manji vremenski intervali - povećava fizičku spremnost i jačanje metabolizma. 

Profesor Džejmi Timons sa Univerziteta Loughborough u Velikoj Britaniji otkrio je da kratka i žustra vežba poboljšava aerobne sposobnosti i smanjuje rizik od dijabetesa. Ipak, nisam baš ubeđena da me takva vrsta vežbanja može zadovoljiti kao uobičajeno raščišćavanje misli tokom polučasovnog trčanja.

Pripremila sam se i otrčala napolje. Uspela sam da se zagrejem, optrčim pet puta gore-dole, ali i da izvedem nekoliko serija sprinta pre isteka vremena. Dvadesetog minuta od početka vremena već sam pod tušem! Iskreno, nedostajalo mi je da promislim o tome šta ću da obučem u subotu uveče, ali mi je ovaj tempo dao novu vrstu uzbuđenja. Ostatak dana sam se osećala bistro i snažno, i psihički i fizički.

TREĆI DAN: 

Promena ishrane

Dosad sam se uverila u delovanje 15-minutnog pristupa pa sam počela da primenjujem pravila i na ostala područja života. 

Povremeno sam sklona nepotrebnim i nezdravim obrocima pa kad god osetim potrebu za tiramisuom, kažem sebi: „OK, poješću ga, ali samo ako ga budem želela za 15 minuta.“

Kada to vreme prođe, obično zaboravim na slatkiš. Upravo zato što nisam nametnula zabranu, mislim da je relativno lakše odoleti. 

Kada je trećeg dana došlo vreme večere, odlučila sam da se u svih 15 minuta fokusiram na kuvanje. Kako je sat otkucavao, grabila sam visokoproteinske namirnice, seckala ih na komadiće, ubacivala u tiganj i poput pravog kineskog majstora brzinski okretala na štednjaku. U suprotnom, 15 minuta bih provela buljeći u frižider i razmišljajući šta da kuvam, a onda bih kuvala i u isto vreme radila neke druge stvari. Ovako sam dobila bar sat vremena više i celo veče za opuštanje - ah, blaženstvo!

ČETVRTI  DAN: 

Radite pametnije

Na redu je nova knjiga - projekt koji očajnički želim da počnem

Već sam provela dve nedelje čekajući inspiraciju, a moj neuredni sto bio je odličan izgovor da stvari odložim za malo kasnije. 

Ali, s novim pristupom koji uključuje kratke, oštre poteze spremam svoj laptop i odlazim u obližnji kafić ostavljajući neuredni sto za sobom. Dala sam sebi samo dva minuta da uživam u kafi i usput čekiram super stajliš devojku dva stola od mene, a onda nameštam vreme na štoperici. Prvih 15 minuta odgovaram na tvitove i SMS-ove, a zatim postavljam tajmer na još 15 minuta da razradim i skupim ideje za knjigu. Iskreno, uz štopericu i 15 minuta za svaki korak posebno, učinila sam mnogo više nego u biblioteci u kojoj sam visila danima. A nisam propustila ni nove Bijonsine fotke na Instagramu.

PETI  DAN:

Uživanje

Sunčano je i moj me mali, zapostavljeni vrt zove. 

Godinama odgađam uklanjanje starih, već osušenih biljaka kako bih oslobodila mesto mladim jer čekam da najzad imam „dovoljno vremena“ za taj posao. Već po navici, postavljam vreme na tajmeru, izlazim i uskoro sam toliko zaokupljena zadatkom da mi je promaklo da mi je vreme isteklo. 

Tek sam počela da zalivam mladice i još bi trebalo da odnesem sve ostatke biljaka do đubreta, ali moj vrt već izgleda urednije. I svaki put kad bacim pogled na podrezane biljčice, osetim nalet zadovoljstva.

Inspirisana uspehom, poslednji dan eksperimenta odlučila sam  da provedem seckajući svoje vreme na male segmente - odrađujem brzinsko vežbanje žustrim hodom do supermarketa (ako ubrzam hod, 15 minuta mi je dovoljno, i to me sprečava da skrenem na deo sa slatkišima), a zatim hitro rešavam nered u noćnom ormariću. Ja sam žena na zadatku!!!

PRESUDA

Super je što posle obavljenih zadataka ostane još dosta vremena i za druge stvari. Užasno je iscrpljujuće razmišljati o rešavanju zadataka za koje nikada ne pronađeš vremena, ali sada osećam da imam veću kontrolu nad svojim životom. Pozitivna psihička promena je nemerljiva. 

Radeći samo petnaestak minuta na svakoj obavezi, svaki sam zadatak odradila s oduševljenjem, bez osećaja bezvoljnosti i umora - samo sa osećajem dobitka.

KAKO KORISTITI 15-minutno PRAVILO DANAS?

● Podignite slušalicu. Ne gubite vreme na dopisivanje o komplikovanim temama i, umesto toga, nazovite. Dobićete odgovor istog trenutka pa ćete moći da krenete na sledeću stvar.

● Nađite vremena za sebe. Odvojite jedan termin u danu za neki vid meditacije, pratite svoje sposobnosti opuštanja i nađite zen. 

● Ispraznite torbu. Rešite se starih računa, potrošenih ruževa i svih zalutalih stvari u svojoj torbi koje vas doslovno (i psihički) vuku nadole. To je samo nekoliko minuta truda, a osećaćete se dobro!

Izvor:Cosmopolitan

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori