Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u lečenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli.

Cimet, začin opojnog mirisa i odličnog ukusa, omiljen je mnogim ljudima i gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne koristi svakodnevno.

Ali, osim što prija ljudskim čulima, cimet je izuzetno dobar za zdravlje!

Kontroliše nivo šećera u krvi

Nekoliko studija je pokazalo da cimet povoljno utiče na nivo šećera u krvi.Cimet je i popularan prirodni lek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.

Leči gljivične infekcije

Istraživanja su pokazala da je ulje cimeta efikasno u lečenju infekcijauzrokovanih kandidom, poput Candida tropicalis, Candida albicans, Candida krusei, C. parapsilosis, and C. orthopedics.

Ublažava simptome izazvane trovanjem

Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u lečenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mleveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralisanju stomačnih problema.

Ublažava glavobolju

Ako vas muči migrena ili obična glavobolja, prva pomoć vam može biti čaj od cimeta.

Pomaže u lečenju simptoma sindroma iritacije creva

Cimet drastično smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije creva, naročito pomaže kod nadutosti. Ova biljka podstiče varenje i pomaže u lečenju bakterijskih infekcija. Pored toga, cimet je i odličan lek protiv grčeva u stomaku.

Ublažava bolove u mišićima

Ukoliko osećate bolove u mišićima, pomoći će vam masaža cimetovim uljem.

Cimet pomaže kod osteoporoze i artirtisa

Cimet je bogat manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu. Osobe koje imaju manje mangana u organizmu češće oboljevaju od osteoproze i artritisa. Kod bolova usled artritisa vam može pomoći masaža uljem cimeta ili ispijanje čaja od cimeta.

Utiče na kognitivni razvoj i pamćenje

Redovnim konzumiranjem cimeta štitite zdravlje mozga i poboljšavate koncetraciju.

Moćan antioksidant

Cimet spada u sam vrh namirnica bogatih antioksidantima. Oni pomažuregeneraciju ćelija i oslobađaju organizam štetnih slobodnih radikala.

Pomaže pri mršavljenju

Cimet poboljšava cirkulaciju i može ubrzati metabolizam. Samim tim, bićete uspešniji u borbi sa suvišnim kilogramima.

Snižava holesterol i trigliceride

Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, s obzirom da smanjuje nivo triglicerida, holesterola u krvi i viška masnoće.

Poboljšava zdravlje zuba i desni

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasti. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva cimeta.

Ublažava prehladu, upalu grla i kašalj

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvaneprehladom ili upalom grla, a može i ublažiti kašalj.

Ublažava simptome PMS-a

S obzirom da je bogat manganom, cimet je odličan način da umanjite neprijatne simptome PMS-a. Ovaj začin ublažava grčeve i otklanja napetost.

Cimetom protiv simptoma trovanja hranom

Cimet umiruje tegobe izazvane trovanjem hranom, može da neutrališebakterije, gljivice i druge mikrobe.

Reguliše menstrualni ciklus

Cimet pomaže ženama koje imaju policistične jajnike tako što može da reguliše menstrualni ciklus.

Izvor: stvarukusa.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori