Ishrana koja se satoji od proteina igra ključnu ulogu u mršavljenju, jer se tokom razgradnje proteina u organizmu troši više energije.

Za optimalno zdravlje i dobru liniju je veoma značajna adekvatna ishrana koja podrazumeva balansiran unos voća, povrća, ugljenih hidrata, proteina ali i masnoće.

Ishrana koja se satoji od proteina igra ključnu ulogu u mršavljenju, jer se tokom razgradnje proteina u organizmu troši više energije. I masnoće su važne za pravilnu ishranu - ukoliko ih  ne unosimo često, organizam će čuvati zalihe masti i neće ih trošiti.

Zato uvrstite ove namirnice u ishranu, jer su idealne za brzu izgradnju mišića i sagorevanje masnih naslaga!

Jaja
Ovo je klasičan izvor proetina, veoma hranljiv i nije preveliko opterećenje za kućni budžet.

Losos
Odličan je izvor omega-3 masnh kiselina, ali sadrži i oko 20 grama proteina na svakih 100 grama.

Bobičasto voće
Izaberite omiljene bobice i pružićete organizmu zavidnu dozu antioksidanasa koji štite od raka i drugih oboljenja.

Orašasti plodovi
Ishrana bogata orašastim plodovima pruiža telu mono i polinezasićene masnoće. Imate širok izbor - lešnike, orahe, bademe...

Crveno meso
Odličan izvor proteina i dokazano pozitivno utiče na izgradnju mišića. Crveno meso sadrži vitamin B12, cink, kreatin i omega 3 masne kiseline.

Brokoli
Ovo zeleno povrće pomaže kod gubitka kilograma, bogato je rastvorivim vlaknima, a ne sadrži mnogo kalorija. U brokoliju se nalazi i fitohemikalije koje deluju preventivno na pojavu brojnih oboljenja.

Ovsene pahuljice
Ako imate problema s povišenim holesterolom, uvrstite ovsene pahulje u svoju ishranu. Ova hrana vam pruža mnogo korisnih materija, ali i duži osećaj sitosti pa je odlična za mršavljenje.

Ćuretina
U 100 grama ovog mesa nalazi se samo 4,5 grama zasićenih masti.

Spanać
Veoma alkalna namirnica koja sprečava gubitak mišićne mase, a pored toga štiti od nekih vrsta kancera i srčanih oboljenja.

Voda
Bez dovoljnog unošnja vode u organizam teško se izgrađuje mišićna masa. Pored toga, voda pomaže i u oporavku mišića nakon treninga.

Izvor: Stil

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori