Pima okrug u Arizoni tokom ovog meseca bi trebalo da odluči da li će više zapošljavati pušače i dodatno oporezovati radnike koji puše.

Glasanje je zakazano za 16. decembar, a ukoliko pravilnik bude bio usvojen, pušači neće moći da se zaposle ni u jednoj firmi u ovom okrugu. 

Predlog takođe uključuje i dodatno oporezivanje u iznosu od 30 odsto za zdravstveno osiguranje onih radnika koji puše, ili koriste druge proizvode od duvana. 

To bi, očekuju vlasti, moglo da donese oko milion dolara uštede na godišnjem nivou za troškove lečenja. 

Administrator Pima okruga Čak Haklberi kaže da će verovatno uštede biti i veće, kada se pušači budu postepeno menjali “zdravijim radnicima”. 

“Naši građani plaćaju zdravstveno osiguranje i sve što možemo da učinimo da smanjimo troškove biće od koristi”, smatra on. 

Odeljenje za zdravstvo ovog okruga procenjuje da je 32 odsto od 2.300 ovde registrovanih radnika puši, a da korisnici duvana okrug koštaju 13,4 miliona dolara godišnje. 

Pravilnik nalaže da će kandidatima za poslove ubuduće biti potrebno lekarsko uverenje i test na droge, kako bi dokazali da imaju barem godinu dana nepušačkog staža iza sebe. 

Nepušači za koje se dokaže da nisu pušili imaće popust od pet dolara za svaku uplatu fondu za zdravstveno osiguranje. 

Međutim, pušači će taj iznos plaćati trideset odsto više nego ranije. Pravilnik se takođe odnosi i na elektronske cigarete i nikotinske žvake i flastere. 

Neki, međutim, smatraju da je zabrana pušenja u slobodno vreme ipak preterana. 

Dr Majkl Sigel, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu u Bostonu, koji se zalaže za radna okruženja bez dima, kaže da je ova vrsta zabrane “diskriminacija pri zapošljavanju”.

Izvor: B92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori