Osim soka, i čaj od plodova smreke je jako koristan za zdravlje: jača nerve i želudac, čisti krv, izaziva znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, sitni i odvaja kamence i pesak iz žuči, bubrega, bešike.

Evo jednog narodnog leka za šećernu bolest. Za ovaj lekoviti sok je potrebno:0,5 kg smreke (bobica), 3 litra vode i jedan limun.

Priprema soka: Smreku istresite u staklenu teglu od tri litra i zalijte vodomskoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji par dana. Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu da padaju na dno.

Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u teglu, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno je da ihzamenite novim. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja (2,5 dl). Jednu času popiti ujutru natašte, a ostale dve u ravnomernim vremenskim intervalima tokom dana. Zbog limuna koji se dodaje u njemu nema potrebe da zaslađujete sok ili čaj jer je i kao nezaslađen veoma prijatnog ukusa.

Ako se pije u neograničenim količinama (umesto vode), mimo ovih preporuka, sok ili čaj od smreke može da utiče i na smanjenje telesne težine. Suvišni kilogrami se tope, pa je pogodan i za mršavljenje.

Osim soka od smreke koristan za zdravlje je i čaj od smreke. Čaj od plodova smreke jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, sitni i odvaja kamence i pesak iz žuči, bubrega, bešike. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.

Izvor: aura.ba

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori