Duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi vaše zdravlje, upozorili su danas australijski lekari.

LONDON - Duže čučanje u uskim farmerkama može da ugrozi vaše zdravlje, upozorili su danas australijski lekari pošto su se suočili sa slučajem žene koja je privremeno izgubila osećaj u nogama posle višešatnog čučanja u uskim farmerkama.

Žena (35) je morala da bude primljena u bolnicu pošto se onesvestila nakon što je više sati u uskim farmerkama pomagala rođaci da se preseli i satima je čučala i pakovala stvari u plakare.

O njenom slučaju izvestio je stručni britanski Žurnal neurologije, neurohirurgije i psihijatrije.

"Nosila je uske skinny farmerke i požalila se da su joj kako se dan odužio bile sve uže i neudobnije", navodi se u publikaciji "Journal of Neurology Neurosurgery and Psyćiatry".

Kasnije te večeri, nije osećala stopala i bilo joj je teško da hoda zbog čega se saplela i pala. Pošto nije mogla da ustane, nekoliko sati je ležala na podu pre nego što su je pronašli i prebacili u bolnicu.

Zzenine noge su bile toliko otečene da su lekari morali da iseku farmerke da bi ih skinuli, dodaje se u izveštaju.

Zzena nije mogla da pomera članke i prste na nogama i izgubila je osećaj u potkolenicama i stopalima. Tek četiri dana kasnije je mogla relativno normalno da hoda, prenose agencije.

Lekari bolnice u Adelejdu kažu da su farmerke u kombinaciji sa čučanjem dovele do prekida dotoka krvi u mišiće. Istovremeno, nervi u donjem delu nogu bili su oštećeni dugotrajnim pritiskom zbog čega je izgubila kontrolu na pokretima i osećala utrnulost.

Dr Tomas Kimber iz Kraljevske bolnice u Adelejdu kaže da su oštećenja šokirala lekare, ali da problem možda leži u tome što farmerke nisu imale elastina.

Da je nosila farmerke sa elastinom, one ne bi u toj meri pritisnule nerve i mišiće, rekao je Kimber.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori