Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana preporučuju se osobama sa "lenjim" crevima, jer blagotvorno deluju na probavni sistem i uklanjaju toksine.

Nemojte da propustite sezonu tikvica, jer je ovo povrće izuzetno zdravo i retka namirnica kod koje svaki deo može da se iskoristi. Važno je samo da dobro operete svaki plod, zato što je kora, ako je sjajna i neoštećena, jestiva koliko i "meso" i semenke.

Najbolje je da ih jedete sveže i sirove, pošto ćete tako uneti mnoštvo minerala: magnezijum, mangan, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum, ali i vitamin C, B, folnu kiselinu, beta-karoten... Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana preporučuju se osobama sa "lenjim" crevima, jer blagotvorno deluju na probavni sistem i uklanjaju toksine.

Naročito su dobre za one na dijeti, pošto sadrže malo kalorija u odnosu na njihovu masu, tako da obroci mogu da budu obilni, a da se ne gojite. U tom slučaju je bolje da ih ne ljuštite, jer u kori ima najviše celuloze (dijetalnih vlakana). Rendane tikvice možete da kombinujete sa svežom šargarepom, kupusom i paradajzom, kako biste uneli još više minerala i vitamina, a obrok učinili ukusnijim i "jačim". Ovaj zdrav obrok se preporučuje u bilo koje doba dana, najbolje za večeru. Pomoću tikvica ćete se "obračunati" i sa holesterolom i visokim krvnim pritiskom, a višak kilograma će lagano početi da nestaje. Mnoge slavne ličnosti poput Sofije Loren i Alena Delona su bile pobornici dijeta sa tikvicama.
Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori