Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost.

Ovu dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Osnovna postavka "pronalazača" ove dijete je da doručak koji sadrži jedinobanane i običnu vodu sobne temperature može da doprinese značajnom smanjenju kilograma, bez obzira šta jedete ostatak dana. Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost. Naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro "radi" je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, a koji ima niži glikemijski indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperaturepoboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok budepre 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Izvor:  021.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori