Naučnici su pronašli prvi dokaz da je novi način borbe protiv raka pomoću genetski modifikovanih virusa koristan za pacijente, što bi mogao da bude prvi korak ka razvoju novih lekova u narednoj deceniji.

Specijalisti Kraljevske bolnice Marsden i Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji potvrdili su da se stanje pacijenata obolelih od melanoma, koji su lečeni modifikovanim virusom herpesa, znatno poboljšalo.

Kod nekih pacijenata napredak je bio izuzetan. Iako su svi imali agresivne maligne melanome koji nisu mogli da se operišu, oni koji su dobili terapiju virusom u ranijoj fazi bolesti živeli su u proseku 20 meseci duže od onih koji nisu dobili taj lek.

Kod drugih pacijenata rezultati su bili skromniji, ali pošto je reč o prvoj studiji te vrste, istraživači se nadaju da će u budućnosti biti mnogo bolji.

Metod poznat kao viralna imunoterapija funkcioniše tako što se ćelije kancera napadaju genetski modifikovanim virusom, tako da ne može da se širi na zdrave ćelije.

Virus nastavlja da se razmnožava unutar ćelija raka i iznutra ih uništava. Istovremeno, druge genetske modifikacije virusa stimulišu reakciju imunog sistema da napadne i uništi tumor.

Drugi oblici imunoterapije koji se služe antitelima već su pokazali dobre rezultate. Postoji nada da će se ta dva tretmana koristiti kombinovano.

Kevin Harington, vođa studije i profesor bioloških terapija kancera, smatra da bi ovaj vid lečenja mogao da postane dostupan za jednu godinu u mnogim zemljama.

“Nadam se da je ovo prvi znak da ćemo u budućnosti imati mnogo načina da se borimo protiv kancera”, rekao je on.

Studija koja je objavljena u stručnom časopisu Journal of Clinical Oncology uključila je 436 pacijenata. Više od 16 odsto njih reagovalo je na tretman posle šest meseci u poređenju sa 2,1 odsto onih koji su dobili kontrolnu terapiju.

Neki su dobro reagovali i posle tri godine od primanja terapije.

Izvor: b92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori