Dokazano je da hrana može uticati na raspoloženje i da postoje namirnice koje povećavaju rizik od nastanka stresa i naglih promena raspoloženja. Uvođenjem malih promena u prehrambene navike možete puno napraviti za svoje fizičko i psihičko zdravlje. Dokazano je da vam neke namirnice u tome mogu pomoći.

Blitva

Sadrži visok udeo folne kiseline. Blitva je, kao i drugo zeleno lisnato povrće, odlična za popravljanje i prevenciju naglih promena raspoloženja. Naučnici su otkrili da postoji povezanost između niskog nivoa folne kiseline u telu i nastanka depresije.

Tamna čokolada

Ako vam treba još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo početi konzumirati tamnu čokoladu, treba znati da su brojna istraživanja pokazala da tamna čokolada, koja sadrži najmanje 60% kakaa, može smanjiti nivo stresa i povećati osećaj zadovoljstva.

Jaja

Jaja sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilnu proizvodnju i oslobađanje serotonina. Nizak nivo serotonina je usko povezana sa depresijom, teskobom, nesanicom i hroničnim umorom.

Bademi

Bademi sadrže niz hranjivih materija, uključujući folnu kiselinu i magnezijum. Magnezijum je neophodan za adekvatno funkcionisanje mozga, a istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma depresije.

Sočivo

Sočivo je odličan izvor folne kiseline koja je neophodna za pravilno funkcionisanje mozga i prevenciju niza psihičkih i mentalnih stanja. Sočivo sadrži oko 90% preporučene dnevne doze folne kiseline, a odličan je izvor i aminokiselina koje su važne za pravilnu proizvodnju norepinefrina i dopamina.

Semenke bundeve

Nedostatak cinka može uzrokovati loše raspoloženje i povećati rizik od nastanka depresije. Semenke bundeve su odličan izvor cinka i za njih je dokazano da popravljaju raspoloženje i smanjuju rizik od nastanka depresije.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je odlična za poboljšanje celokupnog mentalnog zdravlja. Sve to zahvaljujući brojnim hranljivim materijama koje sadrži, uključujući i visoki nivo magnezijuma. Ovsena kaša je takođe odličan izvor topivih vlakana koja pomažu stabilizovati nivo šećera u krvi i na taj način pomažu u prevenciji naglih promena raspoloženja.

Omega 3 masne kiseline

Manjak omega 3 masnih kiselina može biti vrlo loš za mentalno stanje. Istraživanja su pokazala da su omega 3 masne kiseline efikasne u borbi protiv depresije. Neki od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina su laneno ulje, maslinovo ulje, orasi i masna riba.

Izvor: centarzdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori