Svoj mozak suočavajte s izazovima kada god to stignete.

Vežbanje, zdrava ishrana i mentalni izazovi su odlične za zdravlje celokupnog organizma, uključujući i zdravlje mozga.

Naime, brojna istraživanja su pokazala da određene životne navike mogu pomoći u prevencije Alchajmerove bolesti.

Vežbajte 3 sata nedeljno
Vežbanje je odlično za vaš mozak, i to dugoročno gledano. Stručnjaci preporučuju da vežbate barem 3 puta nedeljno, a u jednom istraživanju se pokazalo da su 3 duže šetnje nedeljno sasvim dovoljno da svoj mozak održite mladim 2 do 4 godine duže.

Meditirajte 10 minuta dnevno

Previše kortizola u telu na mozak deluje štetno. Samo 10 minuta jednostavne meditacije će biti dovoljno da uradite čuda za svoj mozak. Sedite uspravno, zatvorite oči i polako dišite. To radite 2 puta u danu po 5 minuta.

Unosite omega 3 masne kiseline svaki dan
Osobe, koje unose adekvatnu količinu DHA i EPA, imaju veći volumen hipokampusa, u odnosu na one koji ne unose. Stručnjaci ističu da većina zdravih odraslih osoba treba unositi oko 1500mg omega 3 masnih kiselinadnevno.

Svaki dan nešto zapamtite

Ako će pamćenje novih informacija postati vaša navika i ako ćete to raditi svaki dan, vaš mozak će ostati duže mlad. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svaki dan nešto pamte, imaju veći procenat sive materije od svojih vršnjaka. Svoj mozak suočavajte s izazovima kada god to stignete. Povećajte učestalost društvenih interakcija, učite novi jezik ili razvijajte nove veštine.

Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori