Koža nije samo najveći organ već i najvidljiviji. S obzirom da okružuje čitavo telo, savršen je logično težiti tome da bude zdrava i lepa.

Neke biljke će uistinu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti kože, a neke će na uistinu nežan način ublažiti najteža kožna stanja. Ogrebotine, opekotine, akne, ekcem, psorijaza i rak kože su samo neki od najčešćih stanja kože.

Zdrava koža nije samo lepa, već je i pokazatelj dobrog zdravlja. Ne treba trošiti puno novca da jer su dostupni potpuno prirodne biljke kojima možete negovati kožu. Većina ovih biljaka ima čudesne sposobnosti smanjivanja nivoa slobodnih radikala, a povećanja nivoa kolagena. Takođe imaju antibakterijska i protivupalna svojstva. Sve su to svojstva koja su ključna za održavanje lepote i zdravlja kože.

Neven

Neven se može koristiti za poboljšanje zdravlja i regeneraciju kože. Istraživanja su pokazala da neven može pospešiti elastičnost kože i hidrirati ju. Postoje dokazi koji upućuju da neven može biti efikasan u zaštiti od ultraljubičastog zračenja.

Aloe vera

Gel od aloe vere je poznat po svojoj sposobnosti nege oštećenja kože i zaceljivanju rana, zbog čega je jedan od najčešćih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Jedno istraživanje je pokazalo da aloe vera može biti efikasnija od steroidnih krema jer na prirodan i delotvoran način smanjuje upalu i nadražaj kože. Druga istraživanja upućuju da je aloe vera delotvorna u lečenju dermatitisa, opekotina i psorijaze.

Kantarion

Kada se kantarion nanosi površinski u obliku kreme, losiona ili ulja, umiruje kožu i ublažava iritacije. Istraživanja su pokazala da se kantarion može koristiti u lečenju i ublažavanju rana, opekotina, modrica, oštećenja nerava i hemoroida. Čak može poslužiti i kao antiseptičko sredstvo. Zbog svojih antibakterijskih i protivupalnih svojstava, kantarion se može koristiti kao antimikrobno sredstvo kojim se uništava velik broj različitih mikroorganizama.

Menta

U jednom istraživanju su naučnici ustanovili da, kada se nanosi površinski na kožu, menta može vrlo brzo ublažiti iritacije kože. Hladi i osvežava, a na taj način stimuliše, revitalizuje i koži vraća elastičnost, smanjuje pore, ublažava natečenost, neprijatan miris i smiruje crvenilo i iritaciju.

Zeleni čaj

Ekstrakt zelenog čaja se može nanositi površinski. U jednom istraživanju se pokazalo da losioni, koji sadrže barem 2% ekstrakta zelenog čaja, mogu ublažiti akne. Zeleni čaj sadrži flavonoide koji imaju antioksidacijsko delovanje i štite kožu od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja, mogu ublažiti opekotine, smanjiti rizik od nastanka raka kože i prevremenih znakova starenja kože.

Kamilica

Kamilica je bez sumnje jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože. Ova biljka ima čudesna lekovita svojstva i može ubrzati proces oporavka kože, smanjiti vidljivost bora, pora i pomoći ukloniti bubuljice i akne. Kamilica ima protivupalno deluje i umiruje kožu. Može pomoći u ublažavanju alergija, ekcema, manjih opekotina i osipa kože.

Lavanda

Osim umirujućeg i opuštajućeg delovanja, lavanda je efikasna i za oporavak kože. Ova biljka sadrži jedinjenja koji umiruju kožu, pomažu sprečiti oštećenja tkiva i održavaju kožu mladolikom. Lavanda može podstaći regeneraciju postojećih stanica i proizvodnju novih ćelija. Potiče brže zaceljivanje rana, posekotina i opekotina. Takođe može ublažiti upalu, iritaciju, simptome psorijaze, akne i ekcem. Lavanda ima antibakterijska, antiseptička, antitoksicno, antivirusna i protivupalna svojstva.

Gavez

Baš kao i kamilica, gavez je jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože. Ovu biljku efikasnom čine aktivni sastojci koji podstiču regeneraciju kože. Kada se nanosi na kožu, gavez može ublažiti iritacije i oštećenja kože. Ova biljka se može koristiti za ublažavanje različitih kožnih stanja. Ublažava upalu i umiruje.

Sladić

Poznat je po svom protivupalnom delovanju i delotvoran je u ublažavanju iritacija. Sladić je biljka koja potiče zdravlje kože. Koristan je za osobe koje pate od rosacee, ekcema ili psorijaze. Kada se nanosi na kožu u obliku gela, sladić može pomoći u ublažavanju svraba, crvenila i oticanja.

Čajevac

Čajevac ima antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva. Čajevac se može koristiti u ublažavanju različitih kožnih stanja i tegoba, uključujući crvenilo i akne. Osobama koje imaju problem sa aknama čajevac može pomoći u smanjenju bakterija koje su glavni uzročnik akni.

Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori