Poslednjih 20 godina je objavljeno više od 150 stručnih članaka na temu orašastih plodova.

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da orašasti plodovi imaju pozitivan uticaj na zdravlje celokupnog organizma, a najznačajnije prednosti su prevencija raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Aktivni sastojci u orašastim plodovima, kao što su alfa linolenska kiselina, omega 3 masne kiseline, proteini, vitamin E i B6 i nutritivni jedinjenja kao što su folna kiselina, selen, magnezijum i antioksidansi, mogu pospešiti zdravlje celokupnog organizma. Kada su naučnici analizirali rezultate niza istraživanja, zaključili su da orašaste plodove treba konzumirati što češće, po mogućnosti svaki dan jer zdravlje pospešuju na različite načine:

Prevencija raka debelog creva

Naučnici iz Koreje su po prvi puta otkrili da jedinjenja iz orašastih plodova imaju odlično delovanje na zdravlje probavnog sistema i da mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva. Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da povećanje unosa orašastih plodova povećava verovatnoću uspešnog lečenja raka debelog creva.

Bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema

Naučnici iz Kalifornije su proveli istraživanje u kome su učestvovale žene u postmenopauzi s visokim nivoom holesterola u krvi. Nakon početka svakodnevne konzumacije orašastih plodova, nivo ukupnog holesterola se smanjila, a nivo dobrog (HDL) povećala.

Prevencija poremećaja u radu mozga

Kada su naučnici proučavali uticaj orašastih plodova na zdravlje mozga, došli su do zapanjujućih rezultata. Naime, svakodnevna konzumacija orašastih plodova pomaže u prevenciji kognitivnih poremećaja, pospešuje pamćenje i mentalne funkcije. Iako je istraživanje sprovedeno na laboratorijskim miševima, naučnici veruju da je učinak orašastih plodova identičan na ljudima.

Bolje zdravlje digestivnog sistema

Zdravlje digestivnog sistema značajno utiče na zdravlje svih drugih organskih sistema. Svakodnevna konzumacija orašastih plodova može pomoći u održavanju bakterijske ravnoteže u probavnom sistemu. Orašasti plodovi direktno utiču na način na koji probavni sistem vari hranu i apsorbuje nutritivne spojeve, a takođe pomaže u prevenciji niza hroničnih oboljenja.

Poslednjih 20 godina je provedno niz istraživanja i objavljeno više od 159 stručnih članaka na temu orašastih plodova koji pokazuju da orašasti plodovi pomažu u prevenciji srčanih bolesti, različitih vrsta raka i dijabetesa, a pospešuju kognitivne funkcije, olakšavaju održavanje zdrave telesne težine i učestvuju u prevenciji neplodnosti.

Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori