Proleće je stiglo, a sa njim i euforija kupovanja cipela za "štrapaciranje". Propratni element su i - žuljevi, pogotovo ako se zaletite i kupite one koje su vas ostavile bez daha, iako su možda malo tesne! Da biste izbegli sve te muke sa krvavim stopalima i plikovima, trebalo bi da primenite proverene savete "iz naroda".

* Krompir je rešenje broj jedan. Uzmite jedan srednje veličine, ogulite ga i stavite u cipelu. Ostavite ga da odstoji preko noći i videćete da će se obuća rastegnuti.

* Kesu za zamrzivač napunite vodom i stavite u baletanke ili salonke. Ako ih tako na 24 časa ostavite u zamrzivaču, voda će se pretvoriti u led, a vi ćete dobiti obuću po svojoj meri.

* Kožne cipele možete da proširite fenom za kosu, tako što ćete kožu zagrevati nekoliko minuta, dok ne smekša. Obujte obuću na debele čarape i šetajte po kući u njoj, dok se koža ne ohladi.

* Uvek možete da napravite rastvor od alkohola i vode, u razmeri 50-50 i njime natrljate cipele. Posle toga ih obujte i nosite oko pola sata.

* Pokvasite vodom čarape i dobro ih ocedite, ubacite ih u cipele i ostavite u njima. Kako se čarape budu sušile, tako će se obuća širiti i rastegnuti. Isto možete da uradite i novinama.