Smisao čišćenja probavnog sistema, odnosno detoksikacije, jest da se oslobodite toksičnih ili otrovnih jedinjenja koji su se akumulirali u vašem organizmu. Na taj način se vaše telo oslobađa od toksina na prirodan način. Taj prirodan proces se odvija svaki put kada mokrite ili praznite creva, a promenom prehrambenih navika ćete omogućiti da telo to radi mnogo brže i efikasnije.

Osnovni smisao detoksikacije je poboljšanje rada probavnog sistema, smanjenje hroničnog umora, ubrzanje rada metabolizma i mršavljenje. No, ovi programi se ne preporučuju deci, trudnicama, dojiljama i starijim osobama koje pate od dijabetesa, srčanih bolesti, bolesti digestivnog sistema ili bubrežnih bolesti.

Ako želite detoksikovati organizam, donosimo vam savete pomoću kojih ćete to učiniti sigurno i kvalitetno.

Isperite probavni sistem

Sistem za varenje možete isprati sokom ili smoothijem od različitog voća i povrća. Moćna je kombinacija kelja, peršuna, đumbira i jabuke ili spanaća, šargarepe, banane i cvekle. Ove kombinacije će osvežiti vaš probavni sistem i telu obezbediti nutritivne spojeve koji su mu nedostajali. Ove sokove konzumirajte svaki dan, ali u umerenoj količini. Zapamtite da oni trebaju biti deo uravnotežene ishrane, a ne njena osnova.

Pripazite na ravnotežu

U većini slučajeva se detoksikacijski program zasniva na povećanom unosu tečnosti, zajedno s limunovim sokom, javorovim sirupom i kajenskim biberom. Neki programi se temelje na unosu pirea od voća i povrća. Neki programi savetuju da ne unosite proteine, žitarice niti masti. To može uzrokovati opštu slabost tela i otežan rad probavnog sistema. Ti programi ishrane često nisu naučno zasnovani i podržavaju premali kalorijski unos. Ovakvi programi detoksikacije mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Fokusirajte se na masti

Obratite pažnju na izvore masti u svojoj ishrani, kao što su maslac, margarin i ulja. Maslinovo i kanolino ulje su zdravije verzije, ali imaju visoku kalorijsku vrednost. To ne želite ako vam je cilj mršavljenje. Jedna šoljica maslinovog ili kanolinog ulja sadrži oko 2000 kalorija. Te masti mogu biti glavni uzročnik otežanog mršavljenja. Više ukusa, a manje kalorija, ćete dobiti dodavanjem nekoliko kriški avokada u svoje jelo.

Prestanite konzumirati šećer

Pažljivo proučavajte sastav proizvoda kako biste bili sigurni od kuda dolazi šećer koji unosite. Beli rafinirani šećer zamenite prirodnim šećerima, kao što su stevija ili smeđi šećer. Ako želite da uživate u slatkišima, uvek izaberite one sa prirodnim izvorima šećera. Kada je reč o čokoladi, uvek izaberite tamnu čokoladu s najmanje 60% kakaa.

Pripazite na porcije

Ako želite da smršate, definitivno ćete morati pripaziti na porcije. Porcije treba smanjivati kako dan odmiče. Tako za doručak pojedite obilniju porciju, a kasnije ih svakim narednim obrokom smanjujete. Neka polovina vašeg tanjira bude povrće. U svežem povrću možete uživati bez straha od kalorija jer još uvek nije zabeležen nijedan slučaj gojaznosti zbog prekomernog unosa povrća.
Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori