Ako želite promeniti svoju naviku ispijanja obične vode, a istovremeno podstaći fizičko, mentalno i duhovno zdravlje, svakako biste trebali početi svakodnevno piti vodu s limunom.

Čisti kožu

Jedan od glavnih razloga zašto veliki broj ljudi uopšte i pije vodu je da očistite kožu. Voda može pomoći u ispiranju toksina što će vašu kožu učiniti čišćom, a vitamin C će smanjiti rizik od nastanka bubuljica i akni, i vidljivost znakova starenja.

Uspostavlja pH ravnotežu

Iako su limuni kiselog ukusa zapravo imaju alkalno delovanje na zdravlje. Sve namirnice sa alkalnim delovanjem pomažu u regulaciji pH vrednosti, a na taj način učestvuju u prevenciji različitih bolesti i otežavaju preživljavanje različitim patogenima u organizmu.

Jača imuni sistem

Još jedna od odličnih prednosti ispijanja vode s limunom jest jačanje imunološkog sistema. Kalijum iz limuna učestvuje u kontroli krvnog pritiska, stimuliše rad mozga i nervnog sistema, a vitamin C pomaže telu da se odbrani od gripa i prehlade. Ako patite od gripa i prehlade, popijte malo tople vode sa limunom i medom.

Podstiče mršavljenje

Osim što će pomoći vašoj koži da ostane čista, uravnotežiti rad svake ćelije i podstaći zdravlje, voda s limunom je odlična za ubrzanje rada metabolizma. Voda sa limunom će vam pomoći u postizanju zdrave telesne težine jer reguliše apetit i sprečava žudnju za grickalicama. To su samo neke od prednosti ovog jednostavnog napitka.

Ublažava mamurluk

Kada se borite s mamurlukom, voda s limunom će vam sigurno pomoći da se osvežite. Alkalno delovanje limuna je odličan način da ublažite probavne tegobe i želudačne smetnje, što će vam sigurno dobro doći jer alkohol iritira želudac. Topla voda s limunom će imati antiseptičko delovanje i podstaći će detoksikaciju organizma.

Osvežava dah

Voda sa limunom će ukloniti neprijatan ukus i zadah iz usne duplje. Alkohol, pušenje i jako začinjena jela isušuju usnu šupljinu i uzrokuju neprijatan zadah. Dovoljno je u ustima promućkati malo vode sa limunom ili čak pojesti krišku svežeg limuna.

Podstiče zdravlje nervnog sistema

Još jedna od izvanrednih prednosti limuna jest ta da sadrže kalijum. Adekvatan unos kalijuma pomaže u prevenciji depresije, problema sa pamćenjem i koncentracijom. Limun je odličan izvor vitamina C koji će poboljšati sposobnost tela da se bori sa stresom.

Podstiče zdravlje respiratornog sistema

Ako osećate probleme sa zdravljem respiratornog sistema, kao što su astma ili različite vrste infekcija, voda s limunom je savršen napitak. Voda sa limunom ima odlično antibakterijsko delovanje i pomaže u borbi protiv infekcija, olakšava iskašljavanje i ublažava simptome respiratornih bolesti. Voda sa limunom je odlična za ublažavanje simptoma alergije jer povećava alkalnost tela.

Podstiče zdravlje digestivnog sistema

Postoji niz prednosti vode sa limunom, a jedna od najznačajnijih je pozitivan uticaj na zdravlje probavnog sistema. Ako osećate bolove u želudcu, popijte malo vode sa limunom i odmah ćete osetiti olakšanje.

Podstiče detoksikaciju

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno unosite namirnice koje podstiču detoksikaciju organizma, a upravo će to napraviti voda sa limunom. Limun ima odlična detoksikacijska svojstva koja će pomoći u održavanju zdravlja celokupnog sistema.

Smanjuje sluz

Ako ste ljubitelj mlečnih proizvoda, naročito mleka, verovatno u jutarnjim satima imate nakupljenu sluz unutar usne šupljine. Jednom kada počnete da pijete vodu sa limunom, primetićete da se nivo sluzi u usnoj šupljini i grlu drastično smanjila.

Smanjuje nivo upale

Upala može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba. Limun ima protivupalno delovanje i definitivno vam može pomoći u ublažavanju i prevenciji upale. Istraživanja su pokazala da hronična upala u telu može da poveća rizik od nastanka niza bolesti.

Veća nivo energije

Ako svaki dan vodite borbu s popodnevnim umorom, počnite piti vodu s limunom. Možete piti vodu s limunom umesto kafe ili pak uz kafu. Gotovo odmah ćete osetiti povećanu nivo energije, a istraživanja su pokazala da sam miris limuna može ublažiti umor.

Pomaže u održavanju zdravlja celokupnog organizma

Uopšteno gledano, voda s limunom je odličan način da ostanete nehidratizirani i potstaknete zdravlje celokupnog organizma. Voda sa limunom neće učiniti čuda za vaše zdravlje. Potrebno je usvojiti druge zdrave životne navike, a limun može dodatno poboljšati vaše zdravlje.

Izvor: Centar zdravlja

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori