Ako vas konstantno muči bol u leđima, trebalo bi da isprobate jednostavne vežbe koje je osmislio čuveni fizioterapeut sa Novog Zelanda Robin Mekenzi

Ne postoji jednostavan lek za bol u leđima. Kičma je sama po sebi toliko kompleksan deo ljudske anatomije, da je veoma retko moguće pronaći jedno rešenje za tako širok spektar uzroka koji mogu da izazovu bol u ovom delu tela.

Tradicionalne metode (analgetici) samo su deo tretmana; uvek treba uključiti još nešto. Ako i vi patite od bola u leđima, a naročito ako je izazvan problemima sa diskovima, probajte Mekenzi metod - skup jednostavnih vežbi koji donosi neverovatno olakšanje, a koji je osmislio priznati novozelandski fizioterapeut Robin Mekenzi.

Vežbe su osmišljene tako da ojačaju mišiće duž cele kičme, pojačaju izdržljivost i mobilnost mišića celih leša, kao i da ojačaju lumbalni deo i drže diskove na svom mestu, spečavajući dalje pogoršanje stanja.

Glavni cilj Mekenzi metoda jeste da nauči pacijente koji pate od bola u vratu i leđima da sami sebe izleče kroz vežbe i tako sebi poboljšaju život.

Mekenzi metod će vam omogućiti brzo uklanjanje bola, sposobnost da ponovo obavljate sve dnevne aktivnosti u kojima vas je bol sprečavao i snižavaju rizik od ponovne pojave bola na minimum.

Važno je da sa vežbama krenete polako i lagano, da ne preterujete i ne preopteretite kičmu. 

1. Lagano istezanje

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

It’s the last day of the #RWYogaTribeChallenge and our sponsor @iamreneewatkins is ending it with #SphinxPose Sphinx is good for strengthening the spine, stretching your chest lungs shoulders tummy & lungs, it firms the booty, and helps relieve stress be sure to tag and check in with the rest of the tribe @leelu_dallass @savory_psyche @kaiatimes @kayleedoesyoga @_ayeeitsmo @yoshamwow @yogi.raven for the previous days and for their interpretation of today’s pose. #yogachallenge #yogafam #yoga #yogaforall #yogaforpeace #yogalifestyle #yogaasana

Објава коју дели Kayleedoesyoga (@kayleedoesyoga) дана

 

2. Istezanje stojeći

foto: Shutterstock

3. Istezanje unazad

foto: Profimedia

4. Istezanje s držanjem kolena

foto: Profimedia

5. Istezanje na stolici 

Sedite na stolicu blago raširenih nogu, pa se nagnite napred ispuženih ruku i dodirnite pod ispod stolice. Zatim ruke stavite na skočne zglobove i odmorite u tom položaju nekoliko trenutaka, koliko možete.

6. Totalno istezanje 

Stanite uspravno, sa rukama koje padaju pored tela. Zatim se lagano naginjite napred i spuštajte i ruke i leđa sve dok ne dodirnete stopala.

Pacijenti koji su praktikovali ove vežbe kažu da se i diskovi vraćaju na mesto!

Napomene: Sve vežbe su vežbe istezanja, odnosno zadržavanja položaja onoliko koliko možete. Ne smete da preterujete. Dok izvodite vežbe, gledajte da se opustite što više možete i da pravilno dišete. 

Što češće priuštite sebi da legnete na tvrdu podlogu (pod) i jednostavno ispravite kičmu. 

Stil.kurir.rs

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori