Običaj je da se stavi u vodu, kojom se ukućani umivaju na Đurđevdan, a najveću moć ima ako se ubere u petak uoči praznika. Pospešuje rad bubrega, čuva imunitet i ublažava malaksalost.

Već samo ime višegodišnje mirisne biljke zdravac (Geranium macrorrhizum), ukazuje da poseduje izuzetna lekovita svojstva. U nekim krajevima zovu je i ždralica, jer crvenkasto- ljubičasti cvet podseća na kljun ždrala.

Kao samonikla biljka raste svuda, najčešće u šumskim predelima, mada može da se gaji i kao baštenska. Cveta od aprila do juna, a u tom periodu se i beru nadzemni delovi za sušenje i skladištenje za kućnu apoteku.

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, flavonske heterozide i eterična ulja naglašenog mirisa. Biljka je lekovita u celosti, ali najviše koren u kome se nalazi najveća koncentracija tanina i drugih delotvornih sastojaka. Koren se vadi u proleće i jesen, a tradicionalno se koristi za lečenje kožnih obolenja - posekotina, opekotina, ekcema. Delotvoran je i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje, kao i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta.

Čaj od cvetova, listova i stabljike pospešuje rad bubrega, podstiče jačanje imuniteta, smanjuje simptome iscrpljenosti. Ublažava nesanicu, smanjuje simptome anksioznosti, menstrualnih tegoba, kao i tegoba menopauze.

U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama sličnog dejstva povoljno deluje na ženske reproduktivne organe. Narodni lekari veruju da podstiče plodnost kod žena, pa se u nekim situacijama koristi kao prirodno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Pomešan sa očajnicom, koristi se za lečenje, ne samo ženskog, već i muškog steriliteta.

Mirišljavo eterično ulje iz biljke zdravac čisti kožu, zbog čega je zastupljeno u kozmetici. Istovremeno daje savršenu mešavinu sa uljima jasmina, lavande i bergamota.

Mnogi narodi ovu biljku vekovima koriste i u ritualne svrhe, a na našim prostorima zdravac se zajedno sa drenom na Đurđevdan ubacuje u vodu za vreme jutarnjeg tradicionalnog umivanja. Ovim činom trebalo bi da se osigura dobro zdravlje tokom naredne godine. Osim toga, devojke i mladići su se na Đurđevdan kitili ovom biljkom da bi bili "zdravi kao zdravac". Veruje se da biljka ima najveću moć ubrana u petak, uoči praznika.

MIRAN SAN

Čaj od zdravca priprema se tako što se jedna ravna kašičica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Sačeka se 20 minuta da čaj odstoji, a zatim se procedi i pije. Preporučuje se šolja dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Protiv nesanice - U 5 dl ključale vode sipajte dve kašike osušenog zdravca, pa ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga sadržaj procedite i pijte po 1,2 dl čaja pre jela. Vodite računa da ne preterate, jer velike koncentracije tanina iz biljke mogu da izazovu želudačne tegobe.

Ispiranje usta - pomešajte po 25 g zdravca, nane, kamilice i iđirota. Dve kašike mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i time ispirajte usta.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori