Cvekla je dugo poznata kao zdrav izvor hranljivih materija ali je to sad jasnije nego ikad! Naučni dokazi nastavljaju da podržavaju cveklu kao prirodni lek protiv raka.

Cvekla kao hemoterapija“ je ime ove biljke po mišljenjima nekih stručnjaka. Naučne studije su otkrile neverovatne rezultate kod pacijenata sa kancerom koje su lečili visokom koncentracijom cvekle.

Ovo korensko povrće, najpoznatije po svojim nijansama crvene boje, koriste generacije kao dobar izvor kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, sumpora, joda i brojnih minerala.

Naučni dokazi otkrivaju antikancerogenu moć cvekle.

Jednu od najpopularnijih i često spominjanih studija koja se bavi prednostima soka od cvekle kod lečenja karcinoma vodio je doktor Aleksandar Ferenci u Departmanu interne medicine u Mađarskoj krajem 1950. godine.

Korišćenjem isključivo crvene, sirove cvekle, doktor je mogao da primeti neverovatne rezultate oporavka kod svojih pacijenata. Decenijama kasnije, njegov rad je ponovo objavljen od strane Australijskog žurnala internacionalne kliničke ishrane.

U jednoj studiji, pedesetogodišnji pacijent koji je bolovao od raka pluća je lečen cveklom pod nadzorom dr Ferencija. Za samo šest nedelja tumor je nestao i nakon četiri meseca je čovek povratio oko 10kg.

U drugoj studiji, pacijenti koji su patili od raka prostate i materice su primljeni u bolnicu. U vreme prijema su svi imali istu težinu. Čovek sa rakom prostate je primio terapiju cveklom dok pacijentkinja sa rakom materice nije mogla da podnese tretman.

Iako je pacijent imao kateter i bio vezan za krevet, mesec dana nakon toga je skinuo kateter i vrlo brzo nakon toga je prohodao i počeo da vraća težinu. Nakon samo tri meseca, razlika u težini je bila preko 10kg.

Oni su takođe naveli da iako druge namirnice sadrže gvožđe, ljudsko telo lakše apsorbuje gvožđe iz cvekle nego iz bilo koje druge hrane. Naučnici sumnjaju da postoji neka vrsta katalizatora u cvekli koja pomaže telu da bolje iskoristi gvožđe. 

Najbolji način konzumiranja cvekle u borbi protiv raka

Najveća prednost soka od cvekle je to što ne morate da brinete o nuspojavama konzumacije. cvekla je dostupna u raznim oblicima, iako je prah od cvekle najverovatnije najpopularniji i može se naći u sviim prodavnicama zdrave hrane.

Veruje se da kašika praha u 250ml vode ili soka svakog jutra tokom doručka može drastično poboljšati otpornost tela na karcinom. Za one koji već pate od neke vrste raka, preporučljivo je udvostručiti ili utrostručiti svakodnevnu dozu. Samo zapamtite da uvek pijete napitak tokom obroka, nikad na prazan stomak.

Webtribune

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori