Krompir reguliše krvni pritisak, čuva kosti, srce, jača imunitet...

Ako krompir pripremite bez suvišnih masnoća, ne morate brinuti da ćete dobiti na težini. Osim toga, sadrži niz blagodeti zbog čega bi trebalo često da ga jedete.

Reguliše krvni pritisak

Odličan je izvor kalijuma i sadrži ga čak četiri puta više od banana. Kalijum je, naime, ključan za hidrataciju organizma i pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Varenje, srce, holesterol

Bogat je vlaknima pa je dobar za probavu, a osim toga, daje organizmu duži osećaj sitosti. Istraživanja su pokazala i da smanjuje rizik od srčanog udara i povišenog holesterola.

Imunitet

Kora krompira sadrži solidnu količinu vitamina C. Konzumiranjem većeg krompira zadovoljiće se pola preporučene dnevne doze unosa C vitamina u organizam. Zbog toga je dobar za podizanje imuniteta, ali i kod bržeg zaceljivanja rana.

Kosti

Krompir sadrži mangan, koji igra važnu ulogu u procesuiranju proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Mangan će vas zaštititi od osteoporoze.

Mišići i nervi

Ova namirnica sadrži i vitamin B6, koji ima značajnu ulogu u kardiovaskularnom i nervnomsistemu, probavi, imunitetu i izgradnji mišića. Jedan krompir sadrži čak 46 posto preporučene dnevne doze tog nužno potrebnog vitamina.

Izvor: magazin.hr

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori