Ovo je najbolji način da izbegnete to neugodno stanje...

Najgora hrana:

Brokoli, kupus, kelj


Kelj, brokoli i kupus povrće je koje sadrži vrstu šećera koji ostaje nesvaren sve dok želudačne bakterije ne izvrše proces fermentacije, što stvara gasove i nadutost. Međutim, ne bi trebalo izbegavati u potpunosti te zdrave biljke jer ishrana koja sadrži namirnice bogate vlaknima i hranljivim materijama postepeno jača sistem za varenje i smanjuje šansu za nadutost. Kuvanje povrća omekšava vlakna i smanjuje ga, pa zauzima manje prostora u digestivnom traktu. Možda nećete u potpunosti eliminisati nadutost, ali ćete je svakako smanjiti.

Mahunarke

Verovatno već i sami vrlo dobro znate da je pasulj problematična namirnica problematičan, ali možda niste da i sve ostale mahunarke stvaraju nadutost. Osim što su zrna mahunarki krcata proteinima, sadrže šećere i vlakna koja naš organizam ne može da apsorbuje, već ih propušta do bakterija u želucu koje ih razgrađuju i tako stvaraju gasove. Mahunarke je najbolje kombinovati s pirinčem.

Mlečni proizvodi

Sir ili jutarnje žitarice s mlekom mogu uzrokovati nadutost, ali ako vas gasovi počinju da vas muče nakon samo nekoliko kriški sira ili kašika doručka, možda jednostavno nemate enzime neophodne za razgradnju laktoze. Posavetujte se s lekarom u vezi sa time kako možete da rešite problem.

Jabuke

Jabuke važe za zdravu hranu, ali zauzvrat izazivaju nadutost. Zbog velike količine vlakana, fruktoze i sorbitola u jabukama, lako dolazi do stvaranja nepoželjnih gasova. Ali nemojte odmah odustati od njih - jedna jabuka sadrži oko 4,5 grama proteina i ispunjava oko 10 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Jabuke takođe smanjuju mogućnost za nastanak kardiovaskularnih bolesti i problema s disanjem kao što su astma i bronhitis. Ukratko, jedite jabuke umereno i odvojeno od glavnih obroka. Kruške, breskve i suve šljive imaju isto dejstvo.

Vrlo slana hrana

Velika količina soli izaziva u ljudskom organizmu zadržavanje vode koja vas takođe može naduti. Izbegavanje soli, nažalost, ne svodi se na smanjivanje začinjavanja hrane, već pažljivo biranje namirnica koje u današnje vreme već sadrže veliku količinu soli (npr. supe u kesici).

Najbolja hrana:

Krastavci


Svi smo do sada videli neki holivudski film u kom neko leži s kremom na licu i kolutovima krastavaca na očima, a to je zato što krastavac smanjuje podbulost. Njegovo čudotvorno svojstvo deluje i kad ga jedete jer sadrži antioksidant koji smanjuje oticanje i delovanje upalnih enzima.

Banane

Banane su bogate kalijumom, što sprečava zadržavanje vode i smanjuje nadutost uzrokovanu konzumiranjem slane hrane. Njena vlakna takođe pomažu ako patite od zatvora. Drugo voće koje ima slična svojstva su avokado, kivi, pomorandže i pistaći.

Jogurt s probioticima

Već spomenute bakterije koje imaju pozitivno dejstvo na organizam možda su najvažnija stvar u digestivnom traktu jer pospešuju varenje. Ako baš i niste ljubitelj jogurta, dodajte mu med ili džem.

Čaj od kamilice ili nane

Ako vas muči nadutost posle večere, popijte čaj od kamilice ili nane. Taj napitak opustiće mišiće koji učestvuju u varenju i ubrzati neutralisanje gasova u želucu.

Izvor: tportal.hr

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori