Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za naduvan stomak zbog kojeg izgledate deblje nego što to zaista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice. Donosimo 5 glavnih uzročnika nadutosti koji vas dele od ulaska u omiljene farmerice.

Mleko
Svi znamo kako mleko u prekomernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. No ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob
Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju naduvan trbuh ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje to ne čine.

Pšenica, ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru radije pojave krompir, rižakukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće
Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto, grejp i citruse jer oni, za razliku od primerice jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka

Zamenski šećer
Ksilitol, sorbitol i maltitol su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje.

Osetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbegavajte takve proizvode. Za ličnu primenu radije upotrebite prirodne zaslađivače kao što su stevija i javorov sirup.

Pržena hrana
Ništa vas neće brže naduvati od cheeseburgera s prženim krompirićima. Masna, kalorična hrana teško je probavljiva zbog čega se organizam mora više naprezati kako bi procesuirao unešene zalogaje. Takav dugotrajan proces naposletku uzrokuje proširenje želuca i nadutost. Kraj takvog scenarija obično vodi k još goremu, naime pržena hrana izaziva osećaj gladi i potrebe za slatkim.

Izvor: zadovoljna.hr

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori