Šta vam je važnije - koliko je vaša zadnjica čvrsta za vreme i neposredno posle treninga ili koliko je čvrsta u drugim situacijama, na primer kada se šetate gradom?

Način vežbanja koji omogućava da zadnjica bude čvrsta za vreme treninga, nažalost vrlo malo utiče na dugotrajne promene. Besomučno ponavljanje konvencionalnih vežbi za mišiće zadnjice, posebno onih vežbi u sedećim, ležećim i klečećim pozicijama, ni približno ne aktiviraju ove snažne mišiće. Dugotrajne serije ovih vežbi teraju telo na akutne promene koje izgledaju kao željene promene, ali nemaju uticaj na značajnije dugoročne promene u tonusu i strukturi mišića. 

Mišići zadnjice su izuzetno jaki mišići, a kada šetate ulicom tonus ovih mišića pokazuje njihovu trenutnu snagu. Dakle, što su mišići jači to je i njihov tonus (stegnutost u relativno opuštenom stanju) veći. A pored snage, i redovnost treniranja utiče na potencijalno visok tonus mišića. 

Na kraju, kada se izuzme nepromenljiv faktor genskog nasleđa koji nesumnjivo ima značajan uticaj, kao i ishrana koja je vrlo važna, način na koji vežbate ostaje ključan faktor čvrstine vaših mišića. 

SAVET: 

Redovno radite osnovne funkcionalne vežbe snage i eksplozivnosti u kojima mišići zadnjice rade visokim intenzitetom (mišići generišu velike sile), kao što su različite varijacije čučnjeva, iskoraka, skokova, brzo trčanje i slično. 

Luka Bogdanić, personalni trener 

Foto: Keith Allison/flickr.com

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori