Ukoliko se pitate šta bi moglo da vam se desi u slučaju da prestanete da uzimate pilulu, odgovor ćete naći ovde. Imajte, samo, u vidu da simptomi mogu razlikovati od žene do žene...

Možete imati obimnije cikluse, jače bolove i gore PMS simptome 

Ako ste imali neredovne cikluse i užasne bolove pre nego što ste počeli da uzimate pilulu, vrlo je verovatno da će se ovi simptomi vratiti nakon prestanka uzimanja. To se dešava zato što progesteron i estrogen iz pilule sprečavaju ovulaciju, upravo ono što izaziva bolove i neprijatan osećaj tokom ciklusa. A ako vas je PMS snažno pogađao svakog meseca, imajte u vidu da se opet možete suočiti sa istim problemima, između ostalog i glavoboljama, osetljivim grudima i velikom željom za jelom. 

Mogli biste da smršate 

Statistika je pokazala da trećina žena smrša, trećina dobije na težini a trećina zadrži svoju normalnu težinu kada se prebace na pilulu, a to se dešava zbog hormona ili zadržavanja vode. Ako spadate u drugu grupu, moguće je da ćete izgubiti par kilograma nakon što prestanete da uzimate pilule. 

Vaše grudi mogle bi da malo da se smanje 

Ako su vam grudi zbog progesterona i estrogena porasle u toku uzimanja terapije, sada bi mogle da se vrate na prvobitnu veličinu. Naravno, imajte u vidu da ovo nije nešto što se dešava svim ženama. 

Ako ste imali akne, mogle bi da se vrate
Neke žene odlučuju se za uzimanje hormonskih pilula kako bi akne na licu stavile pod kontrolu. Nažalost, nakon povratka na staro, vaše lice će ponovo početi da se osipa. Ovo se dešava jer se u toku uzimanja pilule nivo testosterona smanjuje, a upravo je ovaj hormon u velikoj meri odgovoran za nastanak akni. Ako imate ovaj problem, najbolje bi bilo da pre prestanka uzimanja terapije pitate dermatologa za savet. 

Možete da zatrudnite istog trenutka 

Znamo da je ovo toliko očigledno, ali većina žena izgubi iz vida da bi samo par dana nakon prestanka uzimanja pilule mogle da zatrudne. 

Vaše telo će proizvoditi više sekreta 

Pošto pilula onemogućava ovulaciju, normalno je da vaše telo proizvodi i manje sekreta koji je predstavlja prirodan mehanizam za povećanje šansi za začeće. Zato je normalno da primetite veću vlažnost u intimnoj zoni nakon prestanka uzimanja pilule. 

Vaša seksualna želja mogla bi da bude veća 

Jedna od najvećih žalbi žena koje uzimaju pilulu je opadanje želje za seksualnim odnosom. Srećom, ovo ne pogađa svaku ženu, ali se može reći da su hormoni glavni krivac kod žena koje imaju ovaj problem, pre svega smanjeni nivo tesosterona i izostanak ovulacije. Neke žene takođe mogu imati problema sa suvoćom vaginalnog kanala. Ako se ovo i vama dešava, situacija bi znatno mogla da se popravi kada prestanete da uzimate pilule. 

superzena

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori