Odgorovima na jednostavni upitnik možete saznati kolike su vam šanse da obolite od dijabetesa u narednih 10 godina.

DA bi se procenio rizik od dobijanja šećerne bolesti dovoljno je popuniti kratak upitnik koji ima samo osam pitanja. Nakon popunjavanja odgovora, dobija se skor odnosno vrednost rizika za dobijanje dijabetesa u narednih 10 godina. Ovaj način utvrđivanja rizika proveren je u Finskoj, a koristi se i u našoj zemlji.

Treba odgovoriti na sledeća pitanja: godine starosti, indeks telesne mase, obim struka, da li uobičajeno tokom dana upražnjavate najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti, koliko često jedete povrće ili voće, da li ste ikada uzimali lekove za povišen arterijski pritisak, da li vam je ikada izmerena povišena vrednost šećera u krvi, i da li neko u vašoj porodici ili od rođaka ima dijabetes.

- Ovaj upitnik je veoma pouzdan, ali ne sme da se preskoči nijedno pitanje - kaže akademik profesor dr Nebojša Lalić, endokrinolog, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Ako je dobijeni skor rizika veći do 15, jedna do tri osobe će dobiti dijabetes u narednih 10 godina. Ako je između sedam i 14, jedna od šest osoba će dobiti dijabetes. Ovaj program prevencije se sprovodi već godinama, svim osobama koje imaju skor rizika veći od 15 savetuje se promena načina života, jer smatramo da su one najugroženije i da je tu potrebno intervenisati. Na taj način može da se produži period do pojave dijabetesa, ako se tome pristupi dovoljno disciplinovano.

Ove preporuke podrazumevaju: da treba da se izgubi najmanje pet odsto težine za godinu dana, da se ne unosi više od 30 odsto masti, da se redukuju takozvane zasićene masti, da se unosi dovoljna količina vlakana (više od 15g na 1.000 kalorija), i da se praktikuje četiri sata fizičke aktivnosti nedeljno. Pomoću tih pet procedura, može značajno da se odloži ili prepolovi rizik za nastanak dijabetesa tip dva.

Ovaj pristup je bio mnogo efikasniji od izolovanog pristupa bilo kojim od lekova - naglasio je dr Lalić. - Jako je važan način života, jer nam omogućava da se njegovom promenom prevenira dijabetes.

Izvor: Novosti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori