Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma.

Zima bez kiselog kupusa, u našem narodu gotovo da je nezamisliva. Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Ima nisku energetsku vrednost i predstavlja pravu riznicu vitamina C, A, B1 i B2, kao i minerala kalcijuma i kalijuma.

Čaša rasola i salata od kupusa najbolja su terapija u postprazničnim danima, opterećenim teškim i kaloričnim jelima.

Osim vitamina i minerala, kiseli kupus sadrži i bakterije mlečne kiseline, slične dobrim zaštitnim bakterijama u želucu, koje održavaju ravnotežu crevne flore, regulišu metabolizam i pospešuju izbacivanje toksina.

Pomaže i u radu mozga i očuvanju mentalne funkcije, zdravlju srčanog mišića i kostiju, kao i izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući cinku, kupus štiti i naš imunitet. Inače, ako se često jede, otklanja anemiju, nesanicu, depresiju i neuroze. Sprečava avitaminozu, leči sluzokožu organa za varenje, dok rasol pomaže kod hroničnog zatvora. Da bi se uspostavio dobar rad creva dovoljno je uzimati dve do tri kašike rasola pre svakog obroka.

Izvor: Novosti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori