Nakon praznika dobro je očistiti organizam, izbegavati meso i masnoće, ali i pojačati unos namirnica koje dokazano leče organizam nakon svega čemu je bio izložen tokom praznika.

Za vreme praznika većina ljudi jede i pije više nego inače. Takav tretman je svojevrsni šok za vaš organizam. Da ne nastanu problemi, dobro je da  nakon toga pročistite vaš organizam. A kako? Uz pametan odabir zdravih namirnica koje dokazano čiste toksine iz tela. 

Ništa bez dobrog starog kupusa

O ovome povrću se ne govori mnogo, ali činjenica je da je reč o super zdravoj namirnici. Kupus učinkovito deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da vam se što češće nađe na jelovniku.

Brokoli čini čuda

Brokoli je bogat snažnim antioksidativnim svojstvima i zato pojačajte njegov unos nakon praznika. On jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih stanica. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokolija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Agrumi su imperativ

Limun, narandža i ostali agrumi organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tela. Najbolje bi bilo da popijete limunadu bez šećera, jer će on umanjiti delovanje vitamina C.

Pojačajte unos lisnatog povrća

Kelj, matovilac, zelena salata i blitva idealni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadržavaju hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je da jedete sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Uvrstite u jelovnik bokvicu

Bokvica je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj ishrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, bokvica ima mnogo topivih vlakana koji upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne svari se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od bokvice koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

Od napitaka samo voda i zeleni čaj

Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dve litre vode. Ako želite da očistite organizam, tada bi te količine trebale biti optimalne i ne treba da preterujete ni sa tečnošču. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, zbog toga pripazite da je dovoljno pijete. Uz vodu, dopušteno je piti i zeleni čaj. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma.

Izvor: Cosmopolitan

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori