Dok su kolači, meso, pite i ostale đakonije stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naša probava. Zato vam za brzopotezne saveznike predlažemo nekoliko namirnica i 3 recepta "specijalca" uz koje će sistem za varenje da proradi u roku od 30 minuta.

U vreme kada praznična trpeza obiluje slatkim, slanim i masnim specijalitetima, desi nam se da zaboravimo na saveznike naše probave. Dok su kolači, meso, pite i ostale đakonije stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naša probava. Zato vam za brzopotezne saveznike predlažemo nekoliko namirnica i 3 recepta "specijalca" uz koje će sistem za varenje da proradi u roku od 30 minuta.

1. Mlaka voda i limun

U čašu mlake vode iscedite ceo limun i popijte. Ovaj napitak možete da konzumirate i preventivno, kako biste sprečili probavne smetnje.

2. Maslinovo ulje i limun

Progutajte kašiku maslinovog ulja, po želji razblaženog s prirodnim sokom limuna. Ovaj domaći lek za pokretanje probave je najbolje da konzumirate ujutru ili nekoliko sati nakon obroka.

3. Soda bikarbona i mlaka voda

U čašu mlake vode promešajte pola kašičice sode bikarbone. Ova namirnica je već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti da treba da se koristi samo farmaceutska soda bikarbonabez aluminijuma koju možete da kupite u apoteci ili u prodavnicu zdrave hrane. Napomena: ovaj recept nije preporučjiv onima koji boluju od čira na želucu.

Ovi recepti kao i njima slični dobro su došli kada je probava toliko usporena da joj je što pre potrebna "spoljašnja" pomoć. Ali kako se ne bi upalila crvena lampica za uzbunu ne zaboravite da u svakodnevni jelovnik uvrstite: vodu,probiotike, voće i povrće bogato vlaknima (pasulj, šargarepa, brokoli, pomorandža...), cele žitarice (ječam, smeđi pirinač, zob..).

I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to tek bila desetominutna šetnja.

Izvor: zadoovljna.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori