Posle korišćenja, peškiri izvesno vreme ostaju vlažni, što naročito pogoduje razmnožavanju i širenju infekcija, upozoravaju stručnjaci. Mnoge bakterije mogu da prežive pranje na nižim temperaturama.

Peškiri predstavljaju najveće leglo bakterija! Posle korišćenja, izvesno vreme ostaju vlažni, što naročito pogoduje razmnožavanju i širenju infekcija, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta u Arizoni. Istražujući ovu pojavu, otkrili su prisustvo ešerihije koli na 25,6 odsto peškira, koja pripada porodici takozvanih koliformnih (fekalnih) bakterija.

Rukovodilac istraživanja dr Čarls Gerba upozorava da bi prilikom brisanja ruku trebalo da vodimo računa, jer se preko njih direktno prenose na hranu, lice, pa čak i u usta. Naglašava i da mnoge mogu da prežive pranje u veš-mašini na nižim temperaturama.

Član istraživačkog tima dr Lisa Akerli upozorava da peškir nikako ne treba da koriste dve osobe i da bi ga posle svake upotrebe trebalo osušiti. Naglašava i da ih je potrebno prati najmanje jednom nedeljno, na 90 stepeni Celzijusovih. Po mogućstvu dobro je da koristimo izbeljivač. Posebno bi trebalo da obratimo pažnju na peškire za lice, koje moramo da menjamo svakog dana.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori