Ublažava porođajne tegobe, podstiče stvaranje majčinog mleka, pomaže u menopauzi i kod menstrualnih problema. Naučnici su ustanovili da intenzivnim mirisom snažno podiže libido.

Prefinjenog senzualnog mirisa i grmolike zelene krošnje, jasmin malo koga može da ostavi ravnodušnim. Zbog očaravajućeg mirisa, na persijskom jeziku jasmin znači "dar od Boga". Od 200 vrsta koliko ih ima, većina su puzavice najčešće sa belim, ali i žutim, roze i crvenim cvetovima, koje se prepleću oko drugog drveća i bašte, ograde, terase i balkone čine raskošnim.

Cveta u proleće i leto, sve do kraja septembra, a postoje vrste koje cvetaju i zimi. Ovu biljku su Arapi doneli u Evropu sredinom 16. veka, poznata je kao čest sastojak parfema, ali se nedovoljno zna koliko je lekovita. Najstariji zapisi otkrivaju da je opojni miris jasmina korišćen za podizanje raspoloženja.

Zabeleženo je da je Kleopatra posipala jedra na brodu jasminom, da bi zavela Marka Antonija, a Persijanci su tim mirisom osvežavali vazduh na zabavama. Kod Kineza simbolizuje žensku ljupkost, a zovu ga i "cvet srećnog braka". U narodu postoji verovanje da bi na godišnjicu braka, pod jastuk trebalo staviti osušene latice, da bi ljubav bila jača. Istražujući, naučnici su ustanovili da je snažan afrodizijak.

Eterično ulje jasmina smatra se dragocenim jer ga ima malo u biljci, a pomaže kod depresija, apatije, odsustva samopouzdanja i bolova. Pokazalo se delotvornim i kod porođajnih bolova, postporođajne depresije, frigidnosti, ali i kod dermatitisa. Za vreme porođaja uljem se masira stomak i tako ublažavaju bolovi i lakše izbacuje posteljica nakon rođenja deteta. Osim toga, podstiče i stvaranje majčinog mleka. Međutim, nikako ga ne bi trebalo koristiti tokom trudnoće. 

Ulje se preporučuje za negu svih tipova kože, posebno suve i osetljive. Muškarcima pomaže kod obolenja prostate, problema sa impotencijom i andropauzom. KOristi se za masažu i kupke jer opušta nervni sistem, kao i za menstrualne probleme i menopauzu. Kada se spaljuje, udisanje isparenja ublažava prehladu, kijavicu, kašalj i druge probleme organa za disanje.

Da bi jasmin cvetao tokom godine i oslobađao lekovite mirisne note, trebalo bi ga negovati u kući i zatvorenom prostoru na sunčanoj strani, ali uspeva i na senovitoj. Zimi ne bi trebalo da bude u toploj prostoriji, jer mu suv i topao vazduh ne odgovara.

KRALj MEĐU CVEĆEM

Zbog jednostavne elegancije i prefinjenosti arome ulja, jasmin predstavlja kralja među cvećem. Baš kao što je ruža kraljica. Branje jasmina je težak i skup posao, jer se radi noću, kada širi najintenzivniji miris.

Za parfeme se najčešće koristi velikocvetni ili španski jasmin (jasminum grandiflorum), jer je njegov miris osvežavajući, sa blago slatkom voćnom nijansom, koja u ulju postaje jača. Specifičan miris dobija se i mešanjem sa drugim eteričnim uljima, ali je cena parfema u tom slučaju znatno niža.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori