LUBENICA može da pomogne u skidanju kilograma, a ako se odlučite za detoks lubenicom, najbolje je da traje od pet do 13 dana. Postoji i dugotrajniji plan ishrane. On se sastoji od dve faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Ova faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do 10 dana, ali nećete imati puno namirnica na meniju. S obzirom na to da lubenica sadrži puno vode, možda nećete imati potrebu za uobičajenim pijenjem vode.

Zato, pijte običnu vodu samo ako ste žedni - ne morate forsirati ispijanje velikih količina tečnosti. U drugoj fazi jelovnik izgleda ovako: za doručak pojedite činiju zobenih pahuljica sa mlekom i nekoliko kašika kravljeg sira, za međuobrok dve do tri kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine, salatu od bilo kojeg povrća sa malo maslinovog ulja i sirćeta, a za večeru dve do tri kriške lubenice.

Ovo povrće zavarava glad i povoljno deluje na probavni sistem, i tako podstiče mršavljenje. Osim toga, lubenica je prirodno slatka što vam može pomoći kad nastupi kriza za slatkišima. Vlakna kojima je bogata držaće vas sitima i sprečiti prejedanje.

Ipak, iako je lubenica bogata hranljivim supstancama i ima malo kalorija, ona ima visoki glikemijski indeks. Kod ljudi koji su osetljiviji na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati sa namirnicama niskog glikemijskog indeksa, na primer orašastim plodovima, ražanim hlebom, sočivom, jabukama.

Ako se odlučite za dijetu koja traje pet dana, sledite jelovnik koji preporučujemo. Da biste, nakon što ste prošli dane dijete s lubenicom, održali proces mršavljanja, zamenite sve sokove običnom vodom i lubenicom: dve kriške lubenice narežite na manje komade i zamrznite ih. Zatim šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vode. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi ukus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu. Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Jedenje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u da zadržite osećaj sitosti.

PRIMER JELOVNIKA

Prvi dan

Doručak: kriška lubenice, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 150 g kuvane nemasne govedine, 150 g kuvanog pirinča, kriška lubenice

Večera: 100 g svežeg kravljeg sira, kriška integralnog hleba, kriška lubenice

Drugi dan

Doručak: kriška lubenice, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 100 g kuvanih pilećih prsa, kriška hleba od celovitih žitarica, kriška lubenice

Večera: 100 g ribe s roštilja, 100 g kuvanog pirinča, 2 kriške lubenice

Treći dan

Doručak: kriška lubenice, kriška tosta, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 50 g testenine sa sosom od paradajza. Tri kriške lubenice

Večera: salata od povrća, neograničene količine lubenice

Četvrti dan

Doručak: dve kriške lubenice

Ručak: supa od brokolija, kriška hleba od celovitih žitarica, dve kriške lubenice

Večera: tri srednje velika krompira pečena u rerni, dve kriške lubenice

Peti dan

Doručak: tri kriške lubenice

Ručak: 150 g kuvane nemasne govedine, neograničene količine lubenice

Večera: kriška hleba od celovitih žitarica, 100 g kravljeg sira, tri kriške lubenice