Lekovita priroda:Ekološki zdrav crni i beli dud smatra se najpametnijom biljkom jer "bira" vreme cvetanja i ne napadaju ga nikakve štetočine. Sprečava starenje organizma.

Bilo crni ili beli, dud je najmoćniji prirodni lek nadohvat ruke. Plodovi ovog pomalo zaboravljenog drveta izuzetno su ukusni, pa ih treba konzumirati u svežem stanju dokle god traje sezona branja, savetuju narodni lekari. Drvo duda ne napadaju nikakve štetočine, zbog čega se dudinje smatraju ekološki zdravim.

Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer poslednja procveta čekajući toplo vreme. Cveta u maju i junu, a dozreva u avgustu, kada se i bere. Za potrebe lečenja, u ranu jesen se sakuplja list, kora drveta i kora korena. Zbog svoje izuzetnosti, savremeni stručnjaci tvrde da bi dud trebalo uvrstiti u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti.

Crni dud (Morus nigra) se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usta i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice, ujeda insekata i zmija. Sveži nezreli plodovi delotvorni su kod dijareje, dok zreli predstavljaju blagi laksativ. Dudov sok i sirup omogućavaju lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, a preporučuje se i za ispiranje u slučaju upala grla i usne duplje. List crnog duda uspešno snižava i reguliše nivo šećera u krvi, pa se često primenjuje u čajnim mešavinama za dijabetes.

BELI DUD U KOZMETICIBeli dud je veoma zastupljen i u kozmetici. Nalazi se u mnogim preparatima za izbeljivanje kože, uklanjanje fleka i pega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Zastupljen je i u preparatima protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, kao i za toniranje i čišćenje lica.

Čajni napitak od kore crnog duda izvrsno pomaže u lečenju obolenja creva, konstipacije (hronična zapušenost), parazita, raznih grozničavih stanja. Ova vrsta čaja pokazala se delotvornom i protiv kašlja, u lečenju astme, bronhitisa, prehlade, infekcije oka i nosa.

Beli dud (Morus alba) predstavlja prirodni analgetik, antiastmatik, antireumatik, diuretik, sedativ, tonik... Delotvornim se pokazao u lečenju afti, astme, bronhitisa, bolesti vrata, edema, glavobolje, hipertenzije.

Sok belog duda naročito se preporučuje za relaksaciju nervnog sistema, protiv melanholije i nesanice, kao i različitih upalnih stanja. Prah od kore se upotrebljava kao melem za brže zarastanje rana, dok se sok od skuvane kore pije protiv povišenog krvnog pritiska.

Prilikom konzumiranja plodova belog duda ne treba preterivati u količini, jer može doći do lakšeg trovanja koje se manifestuje halucinacijama i tegobama organa za varenje.

SIRUP I ČAJ OD CRNOG DUDA

Sirup se spravlja tako što se kilogram crnog duda pomeša sa pola litra vode i 2 kašičice jabukovog sirćeta, a zatim ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga se sadržaj ponovo promeša i procedi. Dobijeni sok se pomeša sa šećerom u srazmeri 1:1, a potom kuva sve dok se ne dobije željena gustina. Tokom kuvanja, pena se uklanja. Gotov sirup treba čuvati u sterilnim bočicama. Koristi se protiv temperature, raznih upala, zatvora i drugih tegoba, ali se ne preporučuje dijabetičarima. Konzumira se više puta u toku dana, 1 do 2 dl sirupa rastvorenog u vodi.

Čaj za regulisanje nivoa šećera u krvi i protiv dijabetesa spravlja se od 50 g listova crnog duda, koji se preliju sa litrom ključale vode. Tako preliveni ostave se da odstoje preko noći, odnosno najmanje 12 sati. Povremeno se čaj promeša, na kraju procedi i pije tokom čitavog dan umesto vode.

Izvor:novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori