Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne, ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog lečenja ove bolesti, ali u ranim fazama, pre nastajućih komplikacija, lečenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.

Da bi lečenje bilo uspešno, logično je da treba obezbediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta.

Za to treba odraditi sledeću proceduru:

1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom – 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni. Pariti noge 15-20 minuta.

2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.

3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.

 

 

4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promeniti.

6. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.

Ako prvih dana ne uspete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smesom meda i luka (1 kašiku meda pomešati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno menjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.

Nije dozvoljeno samolečenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć lekara.

Izvor:uspesnazena

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori