Zbog mnogobrojnih dobrobiti, kefir je bolji od jogurta i zato bi trebalo da ga, bar povremeno, zamenimo ovim napitkom.

Kefir je toliko zdrav napitak da ga čak zovu i "magično mleko". Pravi se od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka, koje je pomešano sa zrnima kefira i ostavljeno da fermentira. Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala ihranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom na laktozu. Mnogo je razloga zbog kojih je kefir bolji od jogurta i zato bi trebalo da ga, bar povremeno zamenimo ovim napitkom.

Šta su to kefirna zrnca

Reč je o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija, izmešanih sa raznimproteinima, lipidima i šećerima, od kojih se formiraju "klanovi" zdravih bakterija u fementisanom mleku i zato kefir ima gušću strukturu. Kefir je vrlo staro piće (veruje se i više od 5.000 godina). Došao je do nas putujući sa Kavkaza, preko Kine.

Zašto je kefir tako zdrav

On ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu. Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu nam da bolje prihvatimo i obradimo hranu. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora. Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje "jedu" laktozu.

Višak šećera se izbacuje iz organizma pre nego što uspe da izazove probleme sašećerom u krvi. Oni koji konzumiraju kefir trebalo bi da imaju na umu da ovaj napitak zaista čisti organizam, pa je moguće da malo češće posećujete toalet.

Opšte zdravlje

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i brži oporavak. Neka ga imaju na umu i oni koji imaju problema sa arteriosklerozom ili koji su imali moždani ili srčani udar. Kefir i za njih može biti vrlo koristan.

Izvor:lifepressmagazin

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Ženskicu!
X Zatvori